16 C
Purmerend
maandag 8 april 2024
HomePurmerendVoorrang voor eigen inwoners gemeente Purmerend bij toewijzing huur- en koopwoningen

Voorrang voor eigen inwoners gemeente Purmerend bij toewijzing huur- en koopwoningen

Purmerend – Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Purmerend een motie aangenomen die bepaalt dat de helft van alle sociale huurwoningen en nieuw te bouwen koopwoningen tot 350.000 euro voorrang krijgt bij toewijzing aan de eigen inwoners. Hiermee loopt Purmerend vooruit op een voorstel van demissionair minister Hugo de Jonge die dit mogelijk moet gaan maken.

De motie, ingediend door de fractie van Gemeentebelangen en ondersteund door CDA, PVV, Forum voor Democratie en onafhankelijk raadslid Frank Schaaij, werd bijna unaniem door de gemeenteraad gesteund, met enkel de tweekoppige fractie van D66 die tegenstemde. De fractie van D66 gaf aan dat zij gruwelen van het idee als een koopwoning eerst aan een lokale inwoner verkocht moet gaan worden. “Alleen al het idee dat wij dit mogelijk maken. Dat willen wij de Purmerenders niet aan doen.”

De wethouder stond positief tegenover dit voorstel. Volgens de wethouder is implementatie van dit voorstel voor de sociale huur geen probleem en kan het snel in werking treden. Voor de koopwoningen wil de wethouder de wetswijziging nog even afwachten en dit gaan onderzoeken. De wethouder zal hierop terugkomen zodra de wet gewijzigd is.

Sterke binding of cruciaal beroep

Met de nieuwe wet krijgen gemeenten de mogelijkheid om kopers met een sterke binding aan de gemeente of een cruciaal beroep prioriteit te geven. De vijf fracties hopen dat deze wetswijziging het voor Purmerendse woningzoekenden eenvoudiger maakt om een geschikte woning te vinden, vooral gezien het voornemen van de gemeente om de komende jaren veel nieuwe woningen te bouwen, zoals te zien is in het straatbeeld.

Volgens de indieners van de motie wordt Purmerend geconfronteerd met een groeiend aantal nieuwkomers, wat het vinden van een woning voor de lokale bevolking bemoeilijkt. Door deze maatregel willen zij ervoor zorgen dat de eigen inwoners een betere kans krijgen op de competitieve woningmarkt.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,867FansLike
2,543VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16 ° C
17.2 °
15 °
76 %
4kmh
100 %
ma
17 °
di
13 °
wo
12 °
do
13 °
vr
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.