15.6 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomePurmerendPurmerend is de natste plek in Nederland "op weg naar natste jaar...

Purmerend is de natste plek in Nederland “op weg naar natste jaar ooit”

Purmerend – Het jaar 2023 lijkt op koers te zijn om het natste jaar in de Nederlandse geschiedenis te worden, volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Sinds half oktober is er een recordhoeveelheid neerslag gevallen, waardoor het KNMI waarschuwt dat het record van 1998 zou kunnen worden gebroken als deze trend zich in december voortzet.

Het KNMI meldt dat Nederland sinds de metingen begonnen in 1906 niet meer zo’n nat jaar heeft meegemaakt. In 1998 viel er in totaal 1109 millimeter regen, en als de huidige neerslag in december doorzet, zou dat record kunnen worden verbroken.

In een klimaatbericht geeft het KNMI aan dat als al het regenwater dat dit jaar is gevallen, zou worden opgevangen, het land bedekt zou zijn met ‘een laag water van ruim een meter’.

Al records verbroken

Lokaal zijn er al records verbroken. Purmerend wordt genoemd als een van de natste plekken in Nederland, met dit jaar al 1221 millimeter regen, terwijl het gemiddelde normaal gesproken op 962 millimeter ligt. En dan moeten de gegevens van de afgelopen dagen hierin nog verwerkt worden.

Volgens de experts van het KNMI is de klimaatverandering van invloed op de neerslagpatronen, waarbij de zomers droger en de winters natter worden. De grillige weersomstandigheden van 2023, met uitzonderlijk natte lente, droge juni, regenachtige zomermaanden en recordneerslag in oktober en november, illustreren deze veranderingen.

Boeren

De natte weken hebben echter dramatische gevolgen voor veel boeren in de regio, die door te natte akkers hun oogst niet kunnen binnenhalen. De aanvoer van regengebieden vanuit het westen lijkt aan te houden, waardoor Nederland zich opmaakt voor mogelijk het natste jaar ooit gemeten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
15.6 ° C
16.7 °
14.5 °
73 %
0.9kmh
6 %
wo
14 °
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.