6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendRaad van State keurt bouw 21 sociale huurwoningen aan de Tarwestraat goed...

Raad van State keurt bouw 21 sociale huurwoningen aan de Tarwestraat goed ondanks bezwaren buurtbewoners

Purmerend – De Raad van State heeft woensdag in een spoeduitspraak aangegeven het niet eens te zijn met de bezwaren van een groep buurtbewoners tegen de bouw van een appartementengebouw met 21 sociale huurwoningen aan de Tarwestraat in Purmerend, nabij de gymzaal. Hoewel dit geen definitieve uitspraak is, heeft de hoogste bestuursrechter geen reden gezien om onmiddellijk een bouwstop af te kondigen. Hierdoor krijgt woningcorporatie Intermaris groen licht krijgt om het terrein bouwrijp te maken.

De bezwaren van vijftien omwonenden, die al enkele jaren strijden tegen het bouwplan, richten zich op de hoogte, massaliteit, verkeersveiligheid, en de aanwezigheid van bijzondere dieren in het groene gebied achter de sportzaal. De Raad van State is echter van mening dat de nieuwbouw goed past bij de omringende woningen, met een hoogte van drie bouwlagen en voldoende afstand tot de bestaande woningen.

Volgens de uitspraak van de Raad van State is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe woningen leiden tot frequente wateroverlast voor de omwonenden, aangezien er voldoende waterberging wordt aangelegd. Ook de verkeersoverlast en -veiligheid vallen volgens de hoogste bestuursrechter mee. Het complex wordt voorzien van maatregelen, waaronder een hek bij de ingang van de gymzaal, om verkeersgevaarlijke situaties te voorkomen en zal een deel van het fietsparkeren rondom de entree van de gymzaal worden verplaatst om het zicht ter plaatse te verbeteren.

Zeldzame dieren

Ondanks het verlies van deze eerste juridische slag voor de buurtbewoners, zal er volgend jaar nog een bodemzaak en einduitspraak volgen. De omwonenden benadrukken de noodzaak van verder onderzoek naar de zeldzame dieren in het groene gebied achter de sportzaal, waar beschermde diersoorten zoals de vleermuis en ransuil zouden voorkomen.

Door de gemeente Purmerend is in mei van dit jaar onderzoek gedaan en uit de daaruit voortgekomen notitie staat dat in en in de nabijheid van het plangebied foeragerende vleermuizen aanwezig kunnen zijn. Verder is het plangebied aangewezen als onderdeel van het leefgebied van ransuil en zijn in de omgeving huismussen aangetroffen. In de notitie staat dat nadelige effecten door het toepassen van maatregelen voorkomen kunnen worden en dat een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming voor beschermde soorten dan niet nodig is. De hoogste bestuursrechter ging hierin mee.

Politiek

Tijdens de behandeling van de gemeenteraad in juni 2023 stemden PB21 en Forum voor Democratie tegen de plannen. Forum voor Democratie benadrukte respect te hebben voor de strijdbaarheid van de omwonenden die zich tot het laatste moment in grote getale, 16 gezinnen, hebben uitgesproken. PB21 gaf aan niet tegen het bouwen van woningen te zijn, maar wel tegen het verstenen van ieder stukje groen binnen woonwijken.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.