15.1 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomePurmerendPolitiek keurt plannen Tarwestraat goed ondanks grote kritiek omwonenden "inspraakprocedure is een...

Politiek keurt plannen Tarwestraat goed ondanks grote kritiek omwonenden “inspraakprocedure is een farce”

Purmerend – Op de voormalige schooltuinen locatie in de Tarwestraat in Purmer-Noord zullen binnenkort 21 sociale huurwoningen voor 55-plussers verrijzen. In de commissievergadering van donderdagavond is het voorstel van het college besproken, waarbij de overgrote meerderheid van de politieke partijen zich in het voorstel kon vinden. Voordat de plannen werkelijkheid kunnen worden, moet echter eerst het bestemmingsplan worden aangepast.

Het ontwerpbestemmingsplan was al in de zomer van 2022 gereed en ter inzage gelegd voor de inwoners. Destijds werden er tien reacties ontvangen, die hebben geleid tot aanpassingen in het bestemmingsplan. De belangrijkste wijzigingen zijn het verminderen van het aantal woningen van 26 naar 21 en het vergroten van de groenstrook bij de achtertuinen van de bewoners van de Tarwestraat.

Bezwaren

Ondanks de aanpassingen blijken er bij omwonenden nog steeds bezwaren te bestaan tegen het plan. Tijdens de vergadering hebben zes insprekers diverse kritiekpunten geuit, waaronder het verlangen naar herstel van de schooltuinen voor milieueducatie in plaats van woningen, zorgen over wateroverlast door verstening, een negatief schaduweffect in de achtertuinen vanwege de hoogte van het nieuwe gebouw en meer geluidsoverlast.

Het gebrek aan participatie van de omwonenden in het proces was echter het belangrijkste geluid bij de insprekers. De omwonenden beweerden dat er niet naar hen werd geluisterd. De bewoners zijn daardoor woedend en beschouwen de inspraakprocedure van de gemeente als een farce. Ze kregen slechts zes weken de tijd om te reageren op het bestemmingsplan, waarvan de laatste drie weken vielen in de zomervakantie van 2022.

Vervolgens nam de gemeente negen maanden de tijd om een reactie op deze zienswijzen op te stellen. Daarnaast beweren de bewoners dat het bestemmingsplan onjuiste informatie bevat. Wethouder Saaf weerlegde deze kritiek en vond dat het participatieproces goed was verlopen. Ze benadrukte dat er wel degelijk goed naar de inwoners is geluisterd, maar dat niet elk idee kan worden overgenomen.

Algemeen belang

De meerderheid van de partijen begrijpen de belangen van de omwonenden, maar vinden het hun taak om naar het algemeen belang te kijken. Alleen de fractie van PB21 heeft aangegeven tegen het plan te zullen stemmen. Forum voor Democratie en Leefbaar Purmerend nemen het onderwerp mee terug naar de fractie en zullen er tijdens de raadsvergadering op terugkomen.

De woningen zullen verhuurd en beheerd worden door woningcorporatie Intermaris.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
16.1 °
13.9 °
78 %
1.3kmh
100 %
wo
18 °
do
20 °
vr
21 °
za
19 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.