21.7 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomePurmerendPurmerends college keert terug naar Veiligheidsregio nu grootschalige opvang niet doorgaat “op...

Purmerends college keert terug naar Veiligheidsregio nu grootschalige opvang niet doorgaat “op zoek naar kleinschalige opvangplekken”

Purmerend – Het Purmerendse college zal opnieuw in overleg moeten treden met de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, nu de grootschalige opvang van Oekraïense vluchtelingen niet doorgaat. Het Rijk wil de grootschalige opvang op een weiland in de Purmer-Zuid zuid niet financieren.

Gisteravond werd in de gemeenteraad dit voorstel van de agenda gehaald omdat het Rijk niet wil financieren. Echter door een motie van treurnis ingediend door Forum voor Democratie kon er toch door de raadsleden op dit onderwerp gereflecteerd worden. Sommige raadsleden deelde de kritiek op de geheimhouding en het tumult in de samenleving. Wethouder Rotgans benoemde dit als een bestuurlijke spagaat, waarbij het balanceren tussen het informeren van de gemeenteraad en de bewoners steeds een uitdaging vormt.

Eerder beloofde de gemeente Purmerend in de Veiligheidsregio de opvang van nieuwe Oekraïense vluchtelingen te regelen. Zaandam zou de opvang van asielzoekers op zich nemen terwijl Purmerend de opvang van Oekraïners zou verzorgen. Maar door het ontbreken van een beschikbare locatie, omdat het rijk deze niet wil financieren, staat deze afspraak nu onder druk.

Nieuw onderzoek

Een breed gesteund voorstel van D66, Leefbaar Purmerend, PvdA, GroenLinks en VVD drong aan op een nieuw onderzoek naar meerdere, kleinere opvanglocaties verspreid over de gemeente.

Wethouder Rotgans gaf aan dat de voorkeur van het college uitgaat naar grootschalige huisvesting maar dat is meer omdat dit vanuit de gemeente makkelijker te coördineren is. Hij erkende de huidige onmogelijkheid en staat open voor alternatieven. Hij benadrukte de noodzaak om lessen te trekken uit het complexe proces en de kritiek vanuit de samenleving.

Motie van treurnis

Ondanks de door sommige raadsleden betreurde maatschappelijke veroorzaakte onrust, werd de motie van treurnis van Forum voor Democratie aan het adres van het college van B&W niet aangenomen. Een meerderheid van de gemeenteraad pleit nu voor een nieuwe zoektocht naar kleinschalige opvanglocaties, met de vraag of deze wel beschikbaar zijn binnen de gemeentegrenzen van Purmerend voor de beoogde 1500 vluchtelingen uit Oekraïne.

Relevant artikel:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Rot toch op, de inwoners willen dit niet! HOU HIER MEE OP EN ROTGANS MOET WEG!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
21.7 ° C
23.4 °
20 °
67 %
1.3kmh
6 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.