25.4 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendMaximumtarief warmtenetten in 2024 iets onder huidig prijsplafond

Maximumtarief warmtenetten in 2024 iets onder huidig prijsplafond

Purmerend – Afgelopen vrijdag publiceerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximale warmtetarieven. Hiermee is de basis gelegd waarmee Stadsverwarming Purmerend (SVP) kan gaan rekenen om de tarieven voor 2024 te bepalen. Rondom de jaarwisseling zal de Purmerendse warmteleverancier de tarieven bekend maken.

In 2024 zullen huishoudens die verbonden zijn met een warmtenet maximaal €46,69 per gigajoule (GJ) (prijs SVP in 2023 €65,21 per GJ zonder prijsplafond) betalen voor hun warmte, inclusief btw. Dit bedrag ligt iets onder het prijsplafond van 2023, €47,38 per GJ, volgens berekeningen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De verlaging is het gevolg van een lagere gasprijs, aangezien het variabele tarief voor warmte is gekoppeld aan de gasprijs voor huishoudens met een gasgestookte ketel.

Maximumtarief

Hoewel het prijsplafond in 2024 komt te vervallen, moeten warmteleveranciers hun prijzen nog steeds onder het door de ACM vastgestelde maximum houden. Het maximumtarief van €46,69 per GJ is van toepassing op het totale verbruik, inclusief vaste kosten voor de aansluiting, die in 2024 maximaal €618,82 bedragen – een stijging van 12,5% ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk als gevolg van hogere kosten voor onderhoud en afschrijving van gasketels. De huidige Warmtewet vereist dat de ACM de maximumtarieven voor warmte baseert op de gemiddelde kosten van huishoudens met een gasgestookte ketel.

De voorgestelde Wet Collectieve Warmte (WCW) stapt gefaseerd af van dit principe, waarbij tarieven worden bepaald op basis van de daadwerkelijke kosten van warmteleveranciers. De ACM benadrukt het belang van consumentenbescherming en adviseert aanvullende maatregelen in geval van extreme tarieven.

Nauwlettend volgen

Ondanks dat onderzoek in 2023 aantoonde dat leveranciers over het algemeen onder het wettelijke maximumtarief bleven, zal de ACM in 2024 blijven toezien op naleving. Leveranciers mogen alleen het maximumtarief hanteren als dit noodzakelijk is vanwege gemaakte kosten, en transparantie naar klanten blijft een prioriteit. De ACM zal de tarieven van warmteleveranciers nauwlettend volgen en indien nodig verder onderzoek uitvoeren.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
25.4 ° C
26.7 °
23.9 °
63 %
0.9kmh
26 %
do
25 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.