6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeRegionaalVeiligheidsregio Zaanstreek-Waterland start pilot voor volledige brandweerinzet bij reanimaties

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland start pilot voor volledige brandweerinzet bij reanimaties

Regionaal – Op 20 maart 2018 heeft het managementteam van veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) ingestemd met het voorstel om de inzet bij reanimaties door de brandweer niet langer als vaste taak te beschouwen.

Een overgangsperiode van twee jaar gold voor de posten Oostzaan, Wormer, Spijkerboor en Oosthuizen, maar deze is inmiddels afgelopen. Nu rijden alleen de gekazerneerde eenheden Purmerend, Dagdienst Prins Bernhardplein en Dagdienst Wormerveer als eerste hulp bij reanimaties.

Motie

Na een motie van de gemeente Oostzaan in november 2022 om de post Oostzaan weer als eerste hulp bij reanimaties in te schakelen, heeft de veiligheidsregio opnieuw naar dit vraagstuk gekeken. In het algemeen bestuur van 13 december 2023 is besloten om een eenjarige pilot te starten, waarbij alle 23 brandweerposten als eerste hulp bij reanimaties worden betrokken.

De invoering van de AED-taak bij alle 23 posten zorgt voor uniformiteit in de regio, waarbij burgers, ongeacht hun woonplaats, kunnen rekenen op de brandweer bij een reanimatie. Deze aanpak minimaliseert ook complexe operationele processen voor de meldkamer Noord-Holland.

Mentale welzijn

Met aandacht voor het mentale welzijn van de brandweermedewerkers, wordt de Team Collegiale Opvang (TCO) nauw betrokken bij het project. Vrijwilligers hebben de mogelijkheid zelf te beslissen of zij oproepbaar zijn voor deze taak.

In het najaar van 2024 wordt de pilot uitgebreid geëvalueerd, waarbij de mentale belasting van medewerkers en de inzet van burgerhulpverleners worden meegenomen. Op basis van deze evaluatie kan het algemeen bestuur een integrale afweging maken over de toekomstige inzet van de brandweer bij reanimaties.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.