6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendSVP geeft geen inzicht in inkoopprijzen houtsnippers en gas "bedrijfsvertrouwelijke informatie"

SVP geeft geen inzicht in inkoopprijzen houtsnippers en gas “bedrijfsvertrouwelijke informatie”

Purmerend – De leverancier van duurzame warmte in Purmerend, wil geen inzicht geven in de inkoopprijzen van houtsnippers en gas voor de jaren 2022 en 2023. Dit antwoordde het bedrijf op vragen van de lokale politieke partijen Forum voor Democratie en PB21.

De partijen willen meer inzicht in de kosten van SVP. Ze vinden dat het bedrijf transparanter moet zijn over de manier waarop de tarieven voor de consument worden berekend. Dit vooral omdat er sprake is van 100% aandeelhouderschap van de gemeente Purmerend en dat de gemeente Purmerend garant staat voor miljoenen aan bancaire leningen bij de SVP.

Over de doorberekening aan de consument wil de SVP wel kwijt dat op basis van het totaal aan kosten waaronder de inkoopkosten, kosten voor exploitatie, onderhoud en beheer, afschrijvingen en interest wordt berekent wat de tarieven voor het nieuwe jaar moeten zijn die aan de klanten in rekening wordt gebracht. Hierbij rekening houdend met de kaders die daaraan worden gesteld vanuit de Warmtewet.

Nieuwe tegenvaller

SVP ontvangt tot medio 2026 een subsidie van het rijk, de zogenoemde SDE++ regeling. Deze subsidie loopt tot medio 2027 met een uitloop van 1 jaar. Na medio 2027 stopt deze subsidie. In 2023 is er geen subsidie vanuit deze SDE-regeling naar SVP gekomen en mogelijk zal daar ook in 2024 geen sprake van zijn, blijkt uit de antwoorden. “Dat heeft te maken met de hoogte van de gasprijzen. Boven een bepaald niveau van gasprijzen wordt er geen SDE uitgekeerd”, geeft de SVP aan.

Een exact bedrag wordt niet genoemd in de antwoorden. Per gigajoule zou de SVP zo’n 5 euro aan SDE++ regeling ontvangen. Wat neerkomt op een bedrag van 4.5 miljoen per jaar, als er uitgegaan wordt van de jaarverslagen uit 2022 en 2021. Een tegenvaller dus van ongeveer 9 miljoen.

Eerder kampte het bedrijf met de uitval van de ketels. Hierdoor moest het bedrijf over op het stoken van gas met de hulpcentrales in Purmerend, wat resulteerde in een financiële tegenvaller van 11,4 miljoen euro.

Onbegrijpelijk

“Het is belangrijk dat we weten waar ons geld naartoe gaat”, zegt raadslid Harry Poppelier van PB21. “De inkoopprijzen van houtsnippers en gas zijn belangrijke factoren voor de hoogte van de tarieven. Het is onbegrijpelijk dat SVP hierover geen openheid geeft. Transparantie is essentieel bij een publiek-private samenwerking. SVP moet haar verantwoordelijkheid nemen en de inwoners van Purmerend laten weten hoe de tarieven worden berekend.”

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.