6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeBeemsterMeer dan 68.000 ouders melden zich aan voor toeslagenaffaire, bekijk hier de...

Meer dan 68.000 ouders melden zich aan voor toeslagenaffaire, bekijk hier de cijfers uit de regio Purmerend

Regionaal – De termijn voor het aanmelden bij UHT, de organisatie die verantwoordelijk is voor het herstel van de kinderopvangtoeslag, is verstreken. Tot en met 31 december 2023 konden ouders die denken dat ze gedupeerd zijn door de fouten met de toeslag, zich melden voor een eerste toets.

In de laatste week van het jaar en op 2 januari, de laatste dag dat aanmelden mogelijk was, kwamen er nog 535 aanmeldingen bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) binnen. Hiermee komt het totale aantal aangemelde ouders op 68.376.

Beoordeling

UHT gaat nu alle aanmeldingen beoordelen en kijken of de ouders inderdaad gedupeerd zijn en in aanmerking komen voor herstel. Als dat zo is, krijgen ze een bedrag van 30.000 euro als voorschot. Daarna volgt een integrale beoordeling, waarin de situatie van elke ouder uitgebreider wordt onderzocht. Hieruit kan blijken dat een ouder meer of minder dan 30.000 euro moet krijgen, of dat een ouder toch geen gedupeerde is.

Van de 68.376 aangemelde ouders zijn er al 33.225 erkend als gedupeerde na de eerste toets. Voor 35.089 ouders is ook al een integrale beoordeling gedaan. Voor 7.197 ouders is de integrale beoordeling nog bezig en voor 22.644 ouders moet deze nog beginnen. UHT streeft ernaar om alle beoordelingen zo snel mogelijk af te ronden en de ouders te compenseren voor de geleden schade.

Regionale cijfers

GemeenteAantal gedupeerden
Purmerend388
Edam-Volendam34
Wormerland48
Landsmeer40
Waterland21

De kinderopvangtoeslagaffaire heeft veel ouders in de problemen gebracht. Zij werden onterecht als fraudeur bestempeld en moesten grote bedragen terugbetalen. Sommige ouders raakten hierdoor in de schulden, verloren hun huis of hun baan, of kregen te maken met psychische problemen. UHT is opgericht om de fouten te herstellen en de ouders te helpen.

Ondersteuning door gemeenten

Naast financieel herstel biedt de UHT geen aanvullende hulp en ondersteuning aan, daarom hebben gemeenten de taak op zich genomen om brede ondersteuning te bieden aan (mogelijk) gedupeerde ouders op vijf belangrijke leefgebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk.

Gedupeerde kinderen

Naar schatting zijn rond de 60.000 kinderen geraakt door de toeslagenaffaire, die speelde tussen 2005 en 2019. In veel gezinnen heeft de affaire geleid tot grote geldproblemen en veel stress. Ook voor deze groep is een regeling beschikbaar. Deze gedupeerde kinderen kunnen, na beoordeling, een nettobedrag tussen de 2000 en 10.000 euro tegemoet zien.

Door de grote problemen waarin gezinnen verkeerden, zijn zelfs kinderen uithuisgeplaatst, de schatting hiervan is 1.675 kinderen.

Aangemelde kinderen per gemeente0 – 15 jaar>16 jaar
Purmerend286245
Edam-Volendam1724
Wormerland3634
Landsmeer3026
Waterland1516

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.