8.7 C
Purmerend
woensdag 1 februari 2023
HomePurmerendMeer dan 187 gedupeerde gezinnen toeslagenaffaire in Purmerend "pro-actief ondersteuning bieden"

Meer dan 187 gedupeerde gezinnen toeslagenaffaire in Purmerend “pro-actief ondersteuning bieden”

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft 187 gedupeerde gezinnen in kaart kunnen brengen in de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dit komt omdat de belastingdienst lijsten met de gegevens van de gedupeerde gezinnen aan de gemeente verstrekt. Het aantal gedupeerden is de afgelopen maanden (40 in december 2020 en 78 in februari 2021) een aantal maal naar boven bijgesteld en naar verwachting nog niet volledig.

Op landelijk niveau hebben zich op dit moment 12.600 ouders bij de herstelorganisatie van de Belastingdienst gemeld. Een deel van deze ouders heeft grotere schulden, die mede veroorzaakt of verergerd zijn door deze toeslagenaffaire. Het kabinet vindt dat deze gedupeerde een schone lei verdienen, en daarmee zonder schulden en met geld uit de compensatie een nieuwe start kunnen verwezenlijken.

“Als gemeente vinden we het belangrijk om pro-actief ondersteuning te bieden aan de gedupeerden van de toeslagaffaire. In onze aanpak zijn we outreachend (red: Het hanteren van een werkmethode waarbij actief ingezet wordt op het leggen van contact met de gedupeerden), we nemen zelf telefonisch contact op met de gedupeerden. We luisteren naar het verhaal en de vraag van de gedupeerde. Door hier ruimte en tijd voor te maken, geven we erkenning aan het leed dat is ervaren en hopen we een begin te maken met het herstel van het vertrouwen in de overheid.”, schrijft wethouder Hegger aan de gemeenteraad.

Daarnaast wil de gemeente Purmerend een zo compleet mogelijk beeld krijgen van waar er problemen zijn ontstaan als gevolg van de toeslagenaffaire. Hegger: “Vervolgens denken we mee over welke vorm van hulp of ondersteuning nodig is om deze problemen zo goed als mogelijk op te lossen. Binnen de gemeente wordt samengewerkt met alle betrokken afdelingen. Zo zijn bv voor de gemelde gedupeerden, alle vorderingen binnen onze gemeenten on-hold gezet en er wordt niet meer voor geïncasseerd. Door hier ruimte en tijd voor te maken, geven er erkenning aan het leed dat is ervaren en hopen we een begin te maken met het herstel van het vertrouwen in de overheid.”

De gemeente Purmerend heeft de afgelopen periode al 73 gezinnen gesproken en op de verschillende gebieden waaronder huisvesting, inkomen, schulden, zorg en gezinsondersteuning geboden. “We merken dat gedupeerden het erg waarderen dat ze gebeld worden voor iemand van de gemeente, met de vraag of ze ondersteuning kunnen gebruiken. Alleen al het luisterend oor draagt bij aan erkenning en herstel van vertrouwen.”, besluit de wethouder

In 2014 is de kinderopvangtoeslag van een groot aantal ouders onterecht stopgezet. De Belastingdienst Toeslagen had daarbij de gevolgen voor en impact op de ouders uit het oog verloren. Bezwaarprocedures en (hoger)beroepsprocedures hadden zeer lange doorlooptijden. Gezinnen hebben onnodig lang in onzekerheid gezeten, zijn financieel benadeeld en aangetast in hun rechtsgevoel omdat zij zijn bestempeld als fraudeur.

Gedupeerde?

Indien zich als gedupeerde nog niet gemeld heeft bij de gemeente dan helpt deze graag met praktische hulp, hulp bij schulden en het geven geeft advies. Bel voor advies met het Loket schulddienstverlening: 0299 – 452 452.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,206FansLike
2,236VolgersVolg
1,550VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.7 ° C
9.4 °
7.8 °
82 %
3.1kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.