19.4 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomePurmerend357 gedupeerden toeslagenaffaire uit Purmerend hebben zich gemeld, 110 daarvan nog in...

357 gedupeerden toeslagenaffaire uit Purmerend hebben zich gemeld, 110 daarvan nog in afwachting beoordeling

Purmerend – Tussen 2005 en 2019 heeft de Belastingdienst bij een aanzienlijk aantal ouders de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet, wat tot ongekend onrecht heeft geleid. Sinds 2020 werkt de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) aan het financieel herstellen van dit onrecht, en deze inspanningen blijven voortduren.

Het rijksbrede programma omvat financiële compensatie, een schuldenaanpak en brede ondersteuning door gemeenten. Veel ouders hebben niet alleen te maken gehad met financiële gevolgen, maar ook met andere problemen als gevolg van de manier waarop de terugvordering van de kinderopvangtoeslag heeft plaatsgevonden. De overheid zet zich in voor begrip, erkenning, excuses en ondersteuning voor deze ouders, om hen te helpen een nieuwe start te maken.

Naast financieel herstel biedt de UHT geen aanvullende hulp en ondersteuning aan, daarom hebben gemeenten de taak op zich genomen om brede ondersteuning te bieden aan (mogelijk) gedupeerde ouders op vijf belangrijke leefgebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk.

Situatie in Purmerend

In Purmerend hebben zich in totaal 357 ouders gemeld bij de Belastingdienst als gedupeerden van de toeslagenaffaire. De gemeente Purmerend geeft aan dat alle ouders zijn benaderd en dat hulp is aangeboden. Van deze groep zijn 247 gezinnen door de UHT aangemerkt als gedupeerden en hebben zij een compensatie van € 30.000 ontvangen vanuit het Rijk.

Er zijn nog 110 gezinnen in afwachting van hun integraal onderzoek door de UHT, en het is nog onduidelijk wanneer zij duidelijkheid zullen krijgen van de Belastingdienst. Deze ouders ontvangen nog steeds de ondersteuning van de gemeente die zij op dit moment nodig hebben.

In maart werden in de wijk Wheermolen twee ouderbijeenkomsten georganiseerd om ouders beter te informeren. Deze bijeenkomsten werden goed bezocht en hebben bijgedragen aan een betere informatieverstrekking aan gedupeerde ouders, wat resulteerde in hernieuwd contact met de gemeente voor verdere ondersteuning.

De Kinderregeling

Begin dit jaar is de kindregeling van start gegaan. Als een ouder door de UHT wordt erkend als gedupeerde, komen kinderen van zowel de gedupeerde ouder als de toeslagpartner in aanmerking voor de kindregeling. Deze regeling omvat niet alleen financiële tegemoetkomingen vanuit de UHT, maar ook brede ondersteuning door gemeenten. De gemeente ontvangt echter geen gegevens van meerderjarige kinderen, waardoor inzet is gepleegd op bestaande communicatiekanalen om contact met hen op te nemen. Momenteel hebben 20 meerderjarige jongeren zich gemeld bij de gemeente voor ondersteuning bij het starten van een nieuw leven.

Ex-Partnerregeling

De kinderopvangtoeslag wordt altijd aangevraagd door één ouder. Als deze ouder als gedupeerd wordt erkend, ontvangt deze ouder de compensatie, bedoeld voor het hele huishouden. Soms bereikt dit geld echter niet alle gedupeerden, zoals in situaties waarin partners niet meer samen zijn.

Het kabinet heeft daarom besloten om ook ex-toeslagpartners een regeling aan te bieden, bestaande uit een bedrag van € 10.000, schuldenaanpak, aanvullende schadecompensatie en gemeentelijke ondersteuning. De gemeente Purmerend verwacht de eerste lijst eind september van de Belastingdienst te ontvangen en zal vervolgens contact opnemen met de ouders om brede ondersteuning aan te bieden.

Deze maatregelen zijn onderdeel van een grotere inspanning om recht te doen aan de gedupeerde ouders en hen te helpen hun leven weer op de rails te krijgen na de toeslagenaffaire.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,962FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.4 ° C
20.6 °
18 °
74 %
0.5kmh
100 %
zo
24 °
ma
23 °
di
20 °
wo
20 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.