6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendKetels Stadsverwarming Purmerend na maanden reparatie weer volledig in bedrijf

Ketels Stadsverwarming Purmerend na maanden reparatie weer volledig in bedrijf

Purmerend – Na een jaar vol onvoorziene technische problemen is de Bio Warmtecentrale (BWC) van SVP sinds deze week weer volledig operationeel. De hersteloperatie, die tien maanden duurde, is technisch succesvol afgerond. Het gemeentelijke warmtebedrijf verwacht het jaar 2023 af te sluiten met een verlies van € 8,1 miljoen. Dit zal worden opgevangen in het eigen vermogen van de SVP.

In februari 2023 werd een aanzienlijke lekkage ontdekt in een van de vier ketels van de BWC. Uit voorzorg werd de naastgelegen ketel uitgeschakeld. Verdere inspectie onthulde een onverwachte snelle degradatie in bepaalde buizen, een situatie die nog niet eerder was voorgekomen. Na reparatie en druktesten in de zomer werden ook lekkages in de ketelwand van twee ketels ontdekt, die eerder niet zichtbaar waren door dikke vuurvaste wandbekleding.

Complexe werkzaamheden en schaarste aan gespecialiseerde aannemers

De uitgevoerde reparaties waren complex en konden alleen worden uitgevoerd door gespecialiseerde en gecertificeerde aannemers. Door schaarste in de markt bleek het vooral in de zomerperiode moeilijk om de juiste aannemers beschikbaar te krijgen vanwege de zomerstopwerkzaamheden van veel bedrijven.

Na de uitval in februari en daaropvolgende reparaties waren steeds ketels buiten bedrijf. In juli kwam de eerste gerepareerde ketel weer in bedrijf, gevolgd door de tweede in oktober en de derde op 9 november na reparatie van de ketelwand. Eind november zijn alle vier de ketels weer operationeel, een maand eerder dan gepland.

Financiële tegenvallers opgevangen door SVP in eigen vermogen

De problemen met de BWC hebben geleid tot een verwacht verlies van € 8,1 miljoen in 2023. Een deel van dit verlies is toe te schrijven aan reparatiekosten, maar het overgrote deel komt door de grotere inzet van de gasgestookte HulpWarmteCentrales (HWC’s) tegen de achtergrond van zeer hoge gasprijzen. SVP heeft voldoende reserves om dit verlies zelf op te vangen, waardoor het niet wordt doorberekend in de klanttarieven.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Opgevangen in het eigen vermogen van de SVP?
  Heb een mail gehad van SVP en daar stond letterlijk in (quotes):
  Begin oktober ontving u van ons een eerste bericht over de tarieven voor 2024.
  Inmiddels weten we hier weer iets meer over.
  Bij een gelijk verbruik gaat u waarschijnlijk iets meer betalen.
  De afgelopen jaren had u altijd korting op het maximale vastrecht. Hiermee proberen we besparen te belonen. Komend jaar zal het vastrecht stijgen. Dit komt door de fors gestegen kosten van de inzet van mensen en materialen.

  Dus links- of rechtsom: de gebruiker betaalt.
  Is het niet in 2023 dan zeker in de jaren die volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.