6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendGemeente-inkomsten Purmerend stijgen minder snel dan landelijk gemiddelde

Gemeente-inkomsten Purmerend stijgen minder snel dan landelijk gemiddelde

Purmerend- De gemeente Purmerend verwacht dit jaar bijna 58 miljoen euro aan inkomsten uit verschillende bronnen, zoals ozb, rioolheffing, afvalstoffenheffing, parkeergeld, toeristenbelasting, precariobelasting en leges. Dat is 4,8 procent meer dan vorig jaar, maar minder dan de landelijke en provinciale stijgingen.

Volgens cijfers van het CBS stijgen de gemeente-inkomsten in Nederland gemiddeld met 8,5 procent, de hoogste stijging sinds 2007. In Noord-Holland is de stijging nog hoger, namelijk 11,2 procent. Purmerend blijft dus achter bij de rest van het land en de provincie.

Inkomsten per inwoner

De inkomsten per inwoner van Purmerend komen dit jaar uit op 608 euro, waarvan 144 euro uit ozb, 103 euro uit rioolheffing en 170 euro uit afvalstoffenheffing. De ozb stijgt met 8,3 procent, iets meer dan het landelijk gemiddelde van 7,5 procent. De rioolheffing en de afvalstoffenheffing stijgen nauwelijks ten opzichte van vorig jaar.

De gemeente verwacht ook meer inkomsten uit parkeergeld, namelijk bijna 4 miljoen euro, een stijging van 7,8 procent. De toeristenbelasting daalt echter van 107.000 euro in 2023 naar 71.000 euro dit jaar, een daling van 33,6 procent. Dit komt waarschijnlijk door de coronacrisis, die het toerisme heeft beïnvloed. De precariobelasting, die ondernemers betalen voor het gebruik van openbare ruimte, stijgt met 24,7 procent naar 318.000 euro.

Leges paspoorten

Een opvallende post in de gemeentebegroting is de leges voor paspoorten en identiteitskaarten. Die stijgen met maar liefst 80,3 procent naar 1,56 miljoen euro. Dit komt doordat dit jaar de eerste paspoorten en ID-kaarten met een geldigheidsduur van tien jaar vervangen moeten worden. Landelijk stijgen de inkomsten uit deze leges met meer dan de helft.

Bouwvergunningen

De inkomsten uit leges voor bouwvergunningen dalen daarentegen licht, van 3,59 miljoen euro in 2023 naar 3,58 miljoen euro dit jaar. Dit kan wijzen op een afname van de bouwactiviteit in de gemeente.

Hondenbelasting

Verwacht wordt dat de hondenbelasting dit jaar rond de 430.000 euro opbrengt. Hiermee is Purmerend nog een van de weinige gemeenten in Nederland met deze belastingheffing.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. De opbrengst van de toeristenbelasting daalt met 33,6 %.
    Mag ik er dan vanuit gaan dat al die “gelukzoekers c.q. statushouders” in de diverse hotels geen toeristenbelasting betalen?
    Al dan niet via het COA?

    Als je hotels volpropt met die lui dan heb je geen plaats voor toeristen en geen inkomsten via deze belasting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.