6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeRegionaalConsumenten krijgen meer recht op reparatie van producten

Consumenten krijgen meer recht op reparatie van producten

Regionaal – Consumenten in de Europese Unie hebben binnenkort het recht om hun kapotte elektronische apparaten te laten repareren. Dat is het gevolg van een nieuwe wet – right to repair die de EU wil aannemen om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen en de levensduur van de producten te verlengen.

De wet, die geldt voor alle elektronische apparaten die op de Europese markt worden gebracht, verplicht de verkopers om defecte apparaten te herstellen tijdens de garantieperiode, als de klant daarom vraagt. De reparatie moet binnen een redelijke termijn en voor een redelijke prijs gebeuren. Ook moet een product na een reparatie opnieuw een jaar garantie krijgen.

Eisen aan ontwerp

Ook stelt de wet eisen aan het ontwerp van de apparaten, zodat ze makkelijker te repareren en te recyclen zijn. Zo moeten de onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn en moeten de fabrikanten reserveonderdelen en reparatie-instructies beschikbaar stellen. De wet geldt voor onder meer smartphones, tablets, laptops, koelkasten, wasmachines, stofzuigers en televisies.

12 miljard euro

Volgens de Europese Commissie kunnen consumenten met deze wet elk jaar 12 miljard euro besparen op de aanschaf van nieuwe apparaten. Bovendien zou de wet goed zijn voor het klimaat, omdat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie en het transport van nieuwe apparaten.

Green Deal

De wet is een onderdeel van de Europese Green Deal, een ambitieus plan om de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050. De EU wil met de wet ook een voorbeeld stellen voor de rest van de wereld en de consumenten meer macht geven om duurzame keuzes te maken.

Het is echter nog voorlopig akkoord tussen de EU-landen en het Europees Parlement, dat nog officieel moet worden goedgekeurd. Naar verwachting zal het Europees Parlement in april over de wet stemmen, maar dit is meestal slechts een formaliteit. Daarna hebben de EU-lidstaten twee jaar de tijd om de wet om te zetten in nationale wetgeving.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.