18.3 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomeRegionaalNVWA: veel horeca informeren klanten slecht over allergenen

NVWA: veel horeca informeren klanten slecht over allergenen

Regionaal – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2023 ruim 6.500 bedrijven gecontroleerd op het verstrekken van allergeneninformatie aan hun klanten. Meer dan de helft van de bedrijven voldeed niet aan de wettelijke eisen.

Vooral in de horeca, de ambachtelijke sector en de retail lieten veel bedrijven steken vallen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor mensen met een voedselallergie, die soms zelfs kunnen overlijden door het eten van verkeerde producten.

Volgens de NVWA hebben ongeveer 500.000 Nederlanders een voedselallergie. Zij kunnen heftig reageren op bepaalde stoffen in het eten, zoals gluten, noten of schaal- en schelpdieren. Ook een heel kleine hoeveelheid kan al leiden tot klachten zoals jeuk, benauwdheid of anafylactische shock.

Informeren

Daarom zijn ondernemers die niet voorverpakte levensmiddelen verkopen verplicht om hun klanten te informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kaartjes, menukaarten of mondelinge uitleg. Het personeel moet ook beschikken over schriftelijke of digitale informatie over de allergenen.

Resultaten

Uit de inspectieresultaten van 2023 blijkt dat veel bedrijven hier niet aan voldoen. Bij 30,7% van de inspecties was er helemaal geen informatie over allergenen beschikbaar. Bij 16,5% van de inspecties was de informatie alleen mondeling en niet schriftelijk of digitaal. En bij 12,3% van de inspecties ontbrak een duidelijke verwijzing naar het personeel voor vragen over allergenen.

De NVWA heeft in totaal 1.708 waarschuwingen en 1.128 boetes uitgedeeld voor overtredingen. Desondanks had 10% van de gecontroleerde bedrijven de allergeneninformatie nog steeds niet op orde ondanks meerdere sancties.

De NVWA roept ondernemers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun klanten goed te informeren over allergenen. Dit is niet alleen een wettelijke plicht, maar ook een kwestie van klantvriendelijkheid en veiligheid.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.3 ° C
19.4 °
17.8 °
77 %
4kmh
100 %
di
20 °
wo
21 °
do
23 °
vr
18 °
za
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.