17.7 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomeRegionaalRecordaantal (oud-)studenten lost extra af op studieschuld

Recordaantal (oud-)studenten lost extra af op studieschuld

Regionaal – Steeds meer (oud-)studenten hebben ervoor gekozen om extra af te lossen op hun studieschuld. In 2023 hebben in totaal 228.890 (oud-)studenten (bijna 1 op de 3) een extra aflossing gedaan bovenop hun reguliere terugbetaling. De meeste deden dit in het laatste kwartaal.

Het totaalbedrag aan extra aflossingen bereikte een recordhoogte van ruim 708 miljoen euro, een toename van 68% vergeleken met 2022. Gemiddeld werd er € 3.100,- per persoon extra afgelost, bovenop hun reguliere terugbetaling. Ook het aantal (oud-)studenten dat hun studieschuld volledig heeft afgelost is gestegen, van bijna 36.000 in 2022 naar ruim 47.000 in 2023.

De redenen voor het extra aflossen zijn divers en worden niet bijgehouden door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), maar kunnen te maken hebben met de veranderingen die per 1 januari 2024 zijn ingegaan. De rente was verleden jaar nog 0,46 procent, maar steeg naar 2,56 procent. Dit werd ook de nieuwe rente voor mbo’ers, zij zaten in 2023 op 1,78 procent.

Regels verkrijgen hypotheek aangepast

Ook zijn de regels voor het verkrijgen van een hypotheek aangepast, waardoor hypotheekverstrekkers nu kijken naar de actuele schuld in plaats van de oorspronkelijke schuld. Door extra af te lossen kunnen (oud-)studenten hun schuld verlagen, waardoor ze meer kunnen lenen voor een huis.

Bovendien levert extra aflossen een besparing op in rente en maandlasten, en verkort het de aflosperiode, geeft DUO aan. Er wordt door DUO geen boete in rekening gebracht voor eerder of extra aflossen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.4 °
16.7 °
81 %
4.5kmh
99 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.