5.5 C
Purmerend
maandag 26 februari 2024
HomePurmerendWethouder Rotgans meldt appjes te verwijderen om Woo-verzoeken te omzeilen - een...

Wethouder Rotgans meldt appjes te verwijderen om Woo-verzoeken te omzeilen – een politieke doodzonde

Purmerend – Wethouder Rotgans (Ouderenpartij AOV Purmerend) heeft in een mailwisseling eind november gemeld later die avond alle appberichten uit een bepaalde conversatie te verwijderen. Dit ‘gelet op de WOO’. Het desbetreffende gesprek ging over de opvang met ontheemde Oekraïners.

Deze informatie is gisteren boven water gekomen naar aanleiding van technische vragen van de PVV Purmerend. Het verwijderen van berichten wordt gezien als een politieke doodzonde. Ambtenaren en bestuurders moeten te allen tijde gecontroleerd kunnen worden.

Bewust verzoek

In dit geval is ook er ook sprake van een bewust verzoek. Met ‘Gelet op de WOO’ doelt Rotgans op het feit dat communicatie kan worden opgevraagd door middel van een WOO-verzoek. De ontvanger van de e-mail reageerde resoluut om de mededeling van Rotgans: “Ps, mijn richtlijnen staan verwijdering mails overigens niet toe”.

Functie neerleggen

PVV en Gemeentebelangen Purmerend zijn ontdaan door de informatie die nu naar buiten is gekomen. Zij stellen dat er maar één uitkomst mogelijk kan zijn: De wethouder moet zo spoedig mogelijk zijn functie neerleggen.

Reactie wethouder

Rotgans reageerde vandaag middels een memo op de informatie die naar buiten is gekomen. Hij zegt spijt te hebben van zijn opmerking, maar ontkent dat hij daadwerkelijk tot verwijdering van de berichten is overgegaan:

Rotgans: Allereerst wil ik via deze memo benadrukken dat ik afstand neem van mijn opmerking in mijn mail over verwijderen van berichten en dat ik daar mijn welgemeende excuses voor aanbied. Een opmerking die ik - hoewel wellicht menselijk verklaarbaar- nooit had mogen maken. Om meerdere redenen niet. Niet in de laatste plaats omdat onze inwoners een transparant bestuur verwachten en verdienen. 

Mijn bericht is een uitkomst van een ingewikkelde periode, waarin ik op de dag voor de raadsvergadering ondoordacht in een zinsnede een gedachte opschreef die bij mij opkwam. Later op diezelfde avond realiseerde ik mij dat ik een fout had gemaakt. Ik zou nooit berichten verwijderen en had dat alleen al daarom nooit mogen opschrijven. 

Gelijk de volgende dag heb ik de directeur van het rijk opgebeld om hem te zeggen dat ik een fout had gemaakt. De directeur van het Rijk kreeg ik niet aan de telefoon, daarom stuurde ik hem een appje, het appje dat bij de beantwoording is gevoegd, tevens het eerste en enige appje aan de directeur uit die tijd. 

Op 1 december sprak ik hem op mijn initiatief alsnog, met die bewuste boodschap. Tijdens dat telefoongesprek heb ik aangegeven dat ik niet achter de bewuste zinsnede sta. Vanzelfsprekend heb ik niet gehandeld zoals in mijn mail staat en de bewuste berichten niet gewist.

Onbestaanbaar

Frank Schaaij, Gemeentebelangen Purmerend, reageert fel op de memo van Rotgans. In een reactie laat hij het volgende weten: “Ik heb de memo nu ook gelezen. Onbestaanbaar. Je kunt afstand nemen van opmerkingen van anderen, niet van wat je zelf opschrijft. Daar neem je geen afstand van maar neem je verantwoordelijkheid voor. Verantwoordelijkheid nemen is aftreden.”

Het is in ieder geval zeker dat het laatste woord over het optreden van Rotgans nog niet is gezegd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Opmerking over verwijderen gevoelige e-mails kost Purmerendse wethouder de kop: Harry Rotgans dient per direct ontslag in aldus het NHD op 13.02.2024

  2. Buitengewoon laakbaar om dit soort (waan)ideeën hebben en/of te ventileren.
    Temeer omdat dhr. Rotgans een portefeuille beheert die er niet om liegt;
    Financiën, Werkom als eigenaarschap, Personeel, organisatie en ICT, Stadsverwarming/HVC als aandeelhouder, WMO, Gezondheidszorg, Ouderenzorg, Welzijn, Wijkwethouder Gors.
    Deze keer wellicht niet geëffectueerd maar hoe wordt er gehandeld m.b.t. de rest van zijn omvangrijke portefeuille?
    Er is een tijd van komen maar nu is voor Harry Rotgans toch echt de tijd gekomen van gáán.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
5 °
81 %
5.8kmh
100 %
ma
5 °
di
7 °
wo
9 °
do
11 °
vr
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.