4.9 C
Purmerend
maandag 26 februari 2024
HomeGezondheidPindakaas: de smeuïge geschiedenis van een gezond typisch Nederlands product

Pindakaas: de smeuïge geschiedenis van een gezond typisch Nederlands product

Pindakaas is een van de populairste broodbeleggen in Nederland. Maar waar komt deze lekkernij eigenlijk vandaan? En waarom heet het geen pindaboter, zoals in andere landen?

De oorsprong van pindakaas ligt in Suriname, waar de lokale bevolking een geperst blok pinda’s maakte, genaamd pinda-dokoen. Dit werd gesneden in plakken en op brood gegeten, net als kaas. In 1850 vertaalde de Nederlandse botanicus Hendrik Charles Focke dit woord als pindakasi, wat later pindakaas werd.

In 1948 kwam het eerste potje pindakaas in Nederland op de markt, gemaakt door de firma Calvé. Maar het mocht niet onder de naam pindaboter verkocht worden, omdat boter een beschermde naam was voor echte roomboter. Alleen producten met minstens 80 procent melkvet mochten boter heten. Daarom koos Calvé voor de naam pindakaas, die al bekend was door de Surinaamse pinda-dokoen.

Van apotheker naar superster

Pindakaas is niet alleen populair in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld. Vooral in Amerika, waar het peanut butter heet, is het een geliefd product. De uitvinder van peanut butter was een Canadese apotheker, Marcellus Gilmore Edson, die in 1884 een patent aanvroeg voor een pasta van geroosterde pinda’s. Hij bedacht dit als een voedzaam en makkelijk te eten product voor mensen met een slecht gebit.

Peanut butter werd al snel een hit in Amerika, mede dankzij de promotie van beroemdheden zoals Elvis Presley, die dol was op een sandwich met peanut butter, banaan en bacon. Ook president Jimmy Carter, die zelf een pindaboer was, droeg bij aan de populariteit van peanut butter. Tegenwoordig wordt er jaarlijks meer dan een miljard kilo peanut butter geproduceerd in Amerika.

Van lekker naar gezond

Pindakaas is niet alleen lekker, maar ook gezond. Pinda’s zijn een goede bron van eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en onverzadigde vetten. Pindakaas kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het voorkomen van hart- en vaatziekten en het bevorderen van de hersenfunctie. Bovendien bevat pindakaas geen gluten, lactose of kunstmatige toevoegingen.

Pindakaas is dus een typisch Nederlands product met een smeuïge geschiedenis. Het is ontstaan uit een Surinaams recept, het mocht geen boter heten vanwege de wet, het werd uitgevonden door een Canadese apotheker, het werd beroemd door Amerikaanse sterren en het is nog gezond ook. Wat wil je nog meer op je boterham?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.9 ° C
6.1 °
4 °
81 %
4kmh
96 %
ma
5 °
di
7 °
wo
10 °
do
10 °
vr
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.