De afgelopen maanden is Purmerend opgeschrikt door een golf van geweld. Een golf van geweld die maar doorgaat en niet lijkt te stoppen. Schietpartijen, brandbommen bij voordeuren, steekpartijen, explosies in wijken die een grote impact hebben op de inwoners, met als tragisch hoogtepunt een dodelijk slachtoffer door een schietpartij met meerdere salvo’s bij station Purmerend.
Dit heeft de inwoners van Purmerend in angst en onzekerheid gedompeld. De politie doet onderzoek naar een mogelijk verband tussen de incidenten, die vermoedelijk te maken hebben met een conflicten tussen criminele (jeugd)-bendes. Oorlogen die ook over de grenzen van Purmerend worden uitgevochten.
De vraag die veel inwoners zich stellen is en die roep wordt steeds groter: waar is de burgemeester? Ze heeft geen enkele mondelinge verklaring afgelegd over de geweldsincidenten, geen bezoek gebracht aan de getroffen wijken en geen blijk gegeven van betrokkenheid of medeleven, althans niet publiekelijk.
De burgemeester heeft alleen een korte schriftelijke verklaring, vanaf haar vakantieadres, afgegeven via de loco-burgemeester waarin ze aangeeft dat ze de situatie ‘zeer ernstig’ vindt en dat ze ‘in nauw contact’ staat met de politie en het Openbaar Ministerie. Vanuit haar bestuurlijke verantwoordelijkheid wordt na een incident camerabewaking ingesteld.
De inwoners van Purmerend zijn erg geschrokken en bezorgd door het toenemende geweld in hun gemeente. Ze voelen zich onveilig en onzeker in hun eigen buurt en vragen zich af wat de reden is voor het conflict tussen de bendes. Ze maken zich zorgen en zijn bang dat de situatie nog erger zal worden.
Ook wordt er getwijfeld aan de effectiviteit van de politie in het opsporen en stoppen van de daders. Ze vinden dat er te weinig actie wordt ondernomen om de situatie onder controle te krijgen en dat er te weinig gedaan wordt om de inwoners te ondersteunen. Moet er niet meer politie ingezet worden, is de vraag. Snoeihard, met alle mogelijke middelen, de kop indrukken dat gestoorde gedrag, is het geluid in de straten.
De afwezigheid en onzichtbaarheid van de burgemeester wordt openlijk bekritiseerd, evenals het gebrek aan leiderschap en verbinding met de gemeenschap. De inwoners voelen zich in de steek gelaten en vinden dat de burgemeester niet voldoende optreedt als leider. Ze dringen aan op meer daadkracht van de gemeente om de problemen aan te pakken.
Een van de argumenten die burgemeester Van Selm zou kunnen aanvoeren om haar afwezigheid en daarmee haar onzichtbaarheid te rechtvaardigen, is dat ze de politie en het Openbaar Ministerie niet voor de voeten wil lopen. Ze zou kunnen zeggen dat ze de professionals hun werk wil laten doen en dat ze niet wil interfereren met de lopende onderzoeken.
Dit argument snijdt echter geen hout. Een burgemeester vervult niet alleen een bestuurlijke functie, maar heeft ook een belangrijke rol als vertegenwoordiger en verbinder. Ze moet de gemeente zowel extern als intern vertegenwoordigen. Daarnaast moet de burgemeester beschikbaar zijn om te luisteren naar de behoeften van de inwoners en ondersteuning bieden waar nodig.
Naast deze representatieve taken, is het ook de taak van de burgemeester om de grenzen van de gemeente te bewaken en ervoor te zorgen dat de geldende normen en waarden worden gehandhaafd. Dit betekent dat de rol van de burgemeester verder gaat dan alleen overleggen achter de schermen met de politie en het Openbaar Ministerie.
De roep naar burgemeester van Selm vanuit de samenleving om haar verantwoordelijkheid te nemen en zich te laten zien en horen in Purmerend wordt steeds groter. Ze moet transparant zijn over haar inspanningen om de veiligheidssituatie te verbeteren en proberen de angst en onzekerheid bij de inwoners weg te nemen.
Dat angst en onzekerheid wegnemen niet altijd lukt of mogelijk is staat buiten kijf maar blijf in gesprek met bewoners, ondernemers, met instellingen, hulpverleners en natuurlijk met de media. Neem de zorgen weg en blijf communiceren.
Purmerend verdient een burgemeester die er is voor de inwoners. Een burgemeester die van Purmerend, van de inwoners houdt. De stad staat in de fik, waar is de burgemeester?
Gelezen op de site van Gemeente Purmerend (publicatiedatum 23.02.2024-quote);
Deze week is burgemeester Ellen van Selm bij een aantal jongerencentra in Purmerend langs gegaan. Ze ging daar in gesprek met de jongerenwerkers en jongeren over de impact van het schietincident van 12 februari. Van Selm heeft haar vakantie in het buitenland afgebroken vanwege de geweldsincidenten van de afgelopen week.