14.2 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeColumnColumn van Tor Narra: Minder toeters en bellen

Column van Tor Narra: Minder toeters en bellen

In 2015 heb ik hier al eens iets geschreven over integriteit. Dat volksvertegenwoordigers behoren te handelen in het ‘algemeen belang’ en niet alleen in het belang van de eigen achterban. Integere mensen zoeken naar waarheid en niet naar het bedekken daarvan. Dat integriteit meer is dan het bijhouden van lijstjes over geschenken en het inleveren van bonnetjes. Integere bestuurders zijn mensen die twee keer nadenken voordat zij hun samenleving voor voldongen feiten plaatsen, die ‘het goede voorbeeld geven’ aan hen wiens belangen zij dienen. Die handelen zoals zij gebekt zijn en niet weglopen voor het afleggen van verantwoording.

Ex-wethouder Rotgans voldoet m.i. helaas niet aan de bovenstaande integriteitsbepalingen. Het is een publiek geheim dat het opportunisme van deze oud-politieman hem de positie van wethouder heeft opgeleverd. Door ‘van partijtje te wippen’ – tot groot ongenoegen van de VVD-fractie destijds- naar de inhoudelijk matig functionerende ouderenpartij kon hij ‘één oog koning in het land der blinden’ zijn. Wat de kritiekloze gedoogpartner in ieder geval de illusie heeft gegeven dat zij ook aan touwtjes trekken.

Maar alles hierboven is nu historie. Rotgans heeft de ’eer aan zichzelf gehouden’ en de rest van zijn nalatenschap over de gemeenteschutting gegooid. Hij heeft zich volgens mij niet aan de wet gehouden, dan wel gepoogd deze te manipuleren. Hij is naar mijn mening niet integer en heeft het vertrouwen van de gemeente en haar inwoners daarmee verloren.

De reputatieschade is hem alleen zelf aan te rekenen. Niet omdat hij met zijn poging om de openbaarheid te omzeilen slechts ‘een vormfoutje’ heeft gemaakt. Neen, omdat dit helaas naar mijn eigen ervaringen met hem, onverkort deel uitmaakt van het karakter van de man, die weer op zoek is naar een ‘nieuwe uitdaging’.

Van de burgemeester krijgt de gevallene een afscheidsfeestje? Niet zo verassend van deze bestuurder, die hem een aantal maanden respijt schijnt te hebben gegevens om het “zelf maar op te lossen”, en op haar eerste werkdag de halve familie meesleept en zich uitspreekt over de leuke contacten dat de nieuwe functie haar in het vooruitzicht stelt met de overige collega’s in de regio.

De meeste wethouders in ons land vertrekken met stille trom nadat zij in opspraak zijn geraakt. Dit college heeft er voor gekozen om de vertrekkende ex-bestuurder nog een veer in de kont te steken door zijn ‘bewonderaars’ uit te nodigen voor een afscheidsfeestje. Het lijkt mij vooral interessant om te weten wie van zijn ‘felicitatie- en condoleance vrienden’ daadwerkelijk komen opdagen. Vooralsnog zou ik persoonlijk niet meedoen aan relaties met mensen die niet goed hebben uitgepakt voor onze democratie. Mogelijk dat we straks over een gastenlijst beschikken van ‘de relaties van Harry’ die het blijkbaar tolereren dat volksvertegenwoordigers doelbewust ons democratisch proces aantasten.    

Maar alla! Waarom we deze wolf in schaapkleding niet met pek en veren wegzenden, maar belonen voor zijn acties met een ego warmend afscheidsfeestje, is mij een raadsel. Hij mag zelfs nog een presentatie geven over de voorgenomen asiel-opvanglocaties in onze gemeente? Dit lijkt mij geen verstandige keuze. Het lijkt welhaast of ons overgebleven college de diensten van Rotgans nog broodnodig omarmt? De ‘Jehovagetuige’ nog met zijn voet tussen de deur?  

Ik kan er niet omheen dat ik eenzelfde soort opportunisme bespeur bij de huidig aangestelde wethouder. Enerzijds omdat het onlogisch lijkt dat de ouderenpartij blijkbaar voor een jongere kiest en anderzijds omdat de betrokken kandidaat er zelfs zo’n drie keer voor van partij en wereldbeeld heeft moeten wisselen. Maakt de volgende carrière wethouder hiermee zijn opwachting in Purmerend?

De voorgenomen ego streling van Rotgans zal plaatsvinden op 10 april aanstaande. De locatie en nadere gegevens zoekt u zelf maar op. Ik maak hier geen reclame voor. Vooralsnog zouden gekozen volksvertegenwoordigers zich toch echt de vraag moeten stellen of disfunctionerende en-/of onrechtmatige activiteiten van bestuurders beloond moeten worden op kosten van de belastingbetalers. Ik ben van mening dat wij hiermee een verkeerd signaal afgeven. Minder toeters en bellen!

Tor Narra

9 april 2024Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.2 ° C
14.5 °
13.9 °
78 %
4kmh
35 %
do
18 °
vr
18 °
za
19 °
zo
20 °
ma
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.