18.3 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomePolitiekCollege Purmerend presenteert Voorjaarsnota 2024: onzekerheid over toekomst financiën

College Purmerend presenteert Voorjaarsnota 2024: onzekerheid over toekomst financiën

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft gisteren de Voorjaarsnota 2024 gepresenteerd. De komende jaren is er zicht op een sluitende begroting, maar er is grote onzekerheid over de gemeentefinanciën vanaf 2027. Dit komt door minder geld vanuit het Rijk, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor de voorzieningen en dienstverlening in Purmerend.

Wethouder Verkroost: “De gemeentelijke opgaven zijn en blijven fors. We zien een veranderende samenleving, waarbij veiligheid steeds meer aandacht vraagt. Door alle nieuwbouw is er meer aandacht voor mobiliteit nodig. Het takenpakket en de verantwoordelijkheden van de gemeente breiden uit, maar de financiën blijven onzeker.”

Scenario’s voor de toekomst

Er is nog veel onduidelijk over de toekomst, doordat het Rijk mogelijk de opschalingskorting laat vervallen, er nog geen duidelijkheid is over extra compensatie in de meicirculaire en de keuzes van een nieuw kabinet nog onbekend zijn. Om die onduidelijkheid te ondervangen, heeft het college richting de begroting een dekkingsplan voor het jaar 2026 opgesteld. Zo biedt het college ruimte voor keuzes vanaf 2027.

Wethouder Boer: “Het is nodig om ons alvast voor te bereiden op minder geld vanuit het Rijk. Het college heeft inzichtelijk gemaakt hoe een eventueel tekort vanaf 2027 kan worden gedekt, zowel aan de inkomstenkant als de uitgavenkant van de gemeentelijke begroting. Het is nog allerminst zeker of die maatregelen daadwerkelijk nodig zijn, maar het is belangrijk voorbereid te zijn. Ik hoop dat het Rijk snel meer duidelijkheid biedt, zodat wij weten waar we aan toe zijn.”

Maatregelen in 2024

De Voorjaarsnota bevat ook de gebruikelijke actualisatie van de begroting. Hierin zijn genomen besluiten, jaarrekeningeffecten, indexeringen en autonome ontwikkelingen meegenomen.

Wethouder Verkroost: “We zien door de ontwikkelingen om ons heen knelpunten ontstaan. Er ligt een opgave op het gebied van brede veiligheid. Digitalisering gaat door en bewoners mogen van de gemeente verwachten dat we zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Maar we zien ook dat er een tekort is bij maatschappelijke instellingen om de gestegen kosten voor andere lonen op te vangen, terwijl dit welzijnswerk van groot belang is. Het college stelt in deze Voorjaarsnota maatregelen voor om dit aan te pakken.”

Vervolgtraject

De commissiebehandeling van de Voorjaarsnota 2024 is op donderdag 13 juni 2024. De raadsbehandeling is gepland op donderdag 20 juni 2024.

De Voorjaarsnota 2024 is online in te zien op het Financieel portaal van de gemeenteSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Hand in eigen boezem steken i.p.v. het Rijk de schuld geven.
    Er gingen (denk aan SVP, het zwembad, parkeergarage, bloembakken etc.) en gaan bakken met geld over de balk aan onnodige zaken.
    Regeren is vooruitzien ook voor een Gemeente: de tering naar de nering zetten i.p.v. de burgerij met extra kosten t.g.v. het gevoerde beleid op te zadelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.3 ° C
20.7 °
16 °
65 %
6.7kmh
16 %
do
18 °
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.