23.5 C
Purmerend
zaterdag 18 mei 2024
HomeOndernemenDe melkproductie verhogen: 3 onmisbare tips voor veehouders

De melkproductie verhogen: 3 onmisbare tips voor veehouders

Het verhogen van de melkproductie is een oneindige strijd die veel veelhouders voeren. Een goede melkproductie is van essentieel belang voor een goedlopend bedrijf. Bovendien zegt het ook iets over de gezondheid van het vee. Elke liter extra melk kan een enorme impact hebben op het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Helaas ontstaan er regelmatig problemen rondom de melkwinning. Dit kan grote gevolgen hebben voor het gehele bedrijf. Daarom is het belangrijk dat veehouders weten hoe ze de melkproductie kunnen verbeteren en hun vee in optimale conditie kunnen houden. Hierdoor zal de productie en de efficiëntie van het bedrijf in een rap tempo toenemen. Hieronder delen we een aantal onmisbare tips die hierbij kunnen helpen. 

1. Let op de kwaliteit van het voer 

Goede voeding is van essentieel belang om de melkproductie hoog te blijven. Ditzelfde zien we ook gebeuren bij mensen. Als een vrouw onvoldoende eet, dan zal ook haar productie afnemen. Het is dan ook niet vreemd dat we dit ook bij dieren terugzien. Ergens ook logisch. Als een lichaam onvoldoende voeding krijgt, dan zal deze veel functies verlagen of vertragen om de organen van voldoende energie te voorzien. Dit betekent ook dat de melkproductie afneemt, omdat dit simpelweg teveel energie kost. Als dieren onvoldoende voedingsstoffen krijgen tijdens de lactatieperiode, dan kan het lichaam zelfs overgaan tot het verbranden van spieren om energie te behouden. Dit is te herkennen aan de ketonen die zij afscheiden. Ook zal de productie sterk afnemen of zelfs volledig stoppen. Dit wordt door veehouders ook wel de melkziekte genoemd. 

De melkziekte is te voorkomen door kwaliteitsvoer te geven. Kijk daarom kritisch naar het soort ruwvoer je koopt. 

2. Stabiele pH-waarde in de pens 

Een goede gezondheid resulteert uiteindelijk ook in een hogere productie. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de lichamelijke conditie van de koeien. Hierbij speelt vooral de pH-waarde van de pens een belangrijke rol. Deze pH-waarde moet zo stabiel mogelijk blijven voor een optimaal resultaat. Een fluctuerende pH-waarde kan verschillende oorzaken hebben. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gezien wanneer de koe enkel de lekkere delen van het krachtvoer eet en daarbij de meest voedende stukken laat liggen. Je kunt dit tegengaan door voor een ander krachtvoer te kiezen met een plakkerige structuur. Hierbij zullen alle extra smakelijke delen vast blijven zitten aan de (voor de koe) iets minder smakelijke delen. Hierdoor is er geen sprake van selectie meer en weet je zeker dat zij alles eet wat nodig is om op krachten te blijven. 

3. Vezelrijk rantsoen 

Nog een belangrijk onderdeel van het stabiliseren van de pH-waarde is het verhogen van de vezels binnen het rantsoen. Maar hoe weet je of het rantsoen voldoende vezels bevat? De koe zelf is hierbij de belangrijkste graadmeter. Je kunt een vezelrijk rantsoen namelijk herkennen aan de hoeveelheid herkauwslagen die zij maakt. Als vuistregel wordt hierbij gezien dat circa 70 procent van de liggende koeien aan het herkauwen moet zijn. Hoe meer de koe herkauwt, hoe meer speeksel er vrijkomt. Dit speeksel stabiliseert van nature de pH-waarde in de pens. Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,920FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
23.5 ° C
24.4 °
20.6 °
42 %
2.2kmh
35 %
za
23 °
zo
20 °
ma
17 °
di
22 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.