6.7 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeBeemsterArcheologie uit Beemster in Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie uit Beemster in Rijksmuseum van Oudheden

Beemster – Bijzondere archeologische vondsten, onder meer uit gemeente Beemster, zijn vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Jan van Waard, amateurarcheoloog en oud inwoner van Middenbeemster stelde verschillende archeologische vondsten beschikbaar voor de tentoonstelling ‘Archeologie uit je achtertuin’. De vondsten uit Beemster liggen te midden van die uit in totaal 120 gemeenten.

De archeologische vondsten worden op bijzondere wijze tentoongesteld: in een 10 meter lange ladenkast prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten. De rijkdom van de Nederlandse archeologie komt de bezoeker tegemoet bij het openen van de laatjes: van Romeinse zegels en munten tot een snuifdoos uit de moderne tijd. De komende jaren wordt de kast verder gevuld, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief de Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De vondsten staan vanaf 14 juni ook per gemeente online op www.archeologieuitjeachtertuin.nl.

De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Samenwerking
‘Archeologie uit je achtertuin’ kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project is gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.

Foto: onbekend – Collectie: dhr. Jan van Waard.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
3.6kmh
100 %
ma
7 °
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.