26 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
Home* NationaalMenselijk bot bij in beslag genomen spullen MH17

Menselijk bot bij in beslag genomen spullen MH17

Amsterdam – Het forensisch onderzoek naar mogelijk van vlucht MH17 afkomstige voorwerpen, die door de Nederlandse journalist M. Spekkers zijn meegenomen uit Oekraïne, heeft uitgewezen dat in een geval sprake is van een stukje menselijk bot. De andere voorwerpen zijn beoordeeld en niet relevant voor het strafrechtelijk onderzoek.

In DNA-onderzoek door het NFI is vastgesteld dat het bot afkomstig is van een passagier van wie de identiteit in 2014 is achterhaald. De nabestaanden van het slachtoffer zijn op de hoogte gebracht.

Het is te triest voor woorden, geeft Purmerender Michel Spekkers in een telefonische reactie aan. “Ik heb alleen maar een deeltje meegenomen en er ligt nog veel meer. Gaan wij zo om met onze slachtoffers?”, vraagt Michel zich af . “De politiek is nu aan zet.”

“In de afgelopen dagen is vooral op social media veel bericht over de handelwijze van de journalist en ook van de politie. De indruk is wel gewekt dat het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 is neergehaald vrij toegankelijk zou zijn voor het joint investigation team (JIT). Dat is niet het geval, en heeft te maken met de (inter)nationale regelgeving voor rechtshulp in strafzaken. Immers, de zelfverklaarde republieken DPR en LPR worden niet als autonome staten door Nederland erkend.’, geeft het OM aan.

“De repatriëringsmissie MH17 is in april 2015 afgerond met een laatste schouw op de crashsite om persoonlijke bezittingen en wrakstukken op te halen bij bewoners. Op de crashsite zouden nog altijd overblijfselen van de ramp kunnen worden gevonden. Nu de oorzaak van het neerhalen van het vliegtuig onomstotelijk is vastgesteld, dient het actief zoeken naar wrakdelen geen redelijk strafrechtelijk doel meer.”

“Met contactpersonen in de regio is wel afgesproken dat mogelijk daar gevonden materiaal   (waaronder bijvoorbeeld stoffelijke resten van passagiers) kunnen worden ingeleverd. De stand van zaken op dat vlak wordt regelmatig bij hen geïnventariseerd. Naar aanleiding van de vondst van Spekkers is extra navraag gedaan.”

Zie ook: https://regiopurmerend.nl/2017/01/10/mh17-verhaal-spekkers/ en https://regiopurmerend.nl/2017/01/08/bagage-in-beslag-genomen-van-purmerendse-journalist/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
26 ° C
27.8 °
25 °
65 %
2.7kmh
7 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.