11.2 C
Purmerend
donderdag 13 juni 2024
Home* ProvinciaalMeer aanlegsteigers en visplekken

Meer aanlegsteigers en visplekken

Noord-Holland – De grotere waterbeheerders in Noord-Holland (provincie, Rijkswaterstaat en de waterschappen) gaan voortaan voorzieningen voor waterrecreanten zoveel mogelijk meenemen bij de al geplande beheeractiviteiten. Door werk met werk te maken kunnen voorzieningen zoals een aanlegsteiger, een visplek of een boothelling goedkoper worden aangelegd. De waterbeheerders hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

Kansen voor waterrecreatie
Al bij de voorbereiding van beheerprojecten (bijvoorbeeld baggeren of de aanleg van oevers) kijken de waterbeheerders of in het betreffende gebied ook kansen liggen voor waterrecreatie. De ambities en wensen van de regio’s, gemeenten en andere partijen voor waterrecreatie zijn al eerder verzameld en aangegeven op regionale ambitiekaarten. Eventuele extra kosten voor uitvoering en onderhoud moeten wel door de regio, gemeenten en betrokken partijen zelf worden betaald.

Kansrijke projecten
Bij de provincie Noord-Holland kwamen bij de eerste inventarisatie voor de komende jaren al twee kansrijke projecten naar voren: baggeren in de Amstel en de vervanging van oevers in de regio Alkmaar. Eventuele voorzieningen voor waterrecreanten, zoals steigers, visplekken en boothellingen moeten nog wel samen met de betreffende gemeentes, belangenverenigingen en ondernemers nader worden ingevuld. De waterbeheerders nodigen alle betrokken partijen in Noord-Holland uit om met plannen te komen die voor hun regio invulling geven aan zo’n koppeling tussen waterbeheer en waterrecreatie.

Samenwerking
De grootste vaarwegbeheerders in Noord-Holland zijn de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij werken al langer samen in het belang van waterrecreatie op terreinen als veiligheid, duurzaamheid en bediening van bruggen en sluizen. Door waterrecreatie zoveel mogelijk te combineren met de eigen, al geplande beheeractiviteiten willen de beheerders voorkomen dat pas achteraf, met hoge (subsidie-)kosten nog voorzieningen voor waterrecreanten worden aangelegd.

Economische en maatschappelijke waarde
Waterrecreatie vertegenwoordigt een belangrijke economische waarde voor Noord-Holland, zowel in bestedingen als in werkgelegenheid. Er zijn groeimarkten zoals cruises, roeien, sloepvaren en hengelsport en markten waarbij de gebruikerswensen snel veranderen zoals strandrecreatie en pleziervaart. Ook is de maatschappelijke waarde qua sportiviteit, beweging, beleving, ervaren van ruimte en rust groot. Onder regie van de provincie Noord-Holland hebben de waterrecreatiepartners gewerkt aan een gezamenlijke ‘Visie op Waterrecreatie in Noord-Holland 2030’.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.2 ° C
12.3 °
10 °
72 %
0.9kmh
100 %
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.