22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
Home* WerkenWerkgelegenheid in regio blijft stijgen

Werkgelegenheid in regio blijft stijgen

Regionaal – De werkloosheid in de regio Waterland is het afgelopen jaar flink gedaald met een gemiddelde van zo’n 10%. Purmerend blijft wat achter in de ontwikkelingen met een min van 7.8% ten opzichte van 2015. De overige buurgemeenten laten afnames zien van boven de 10%. De gemeente Edam-Volendam tikt een min aan van bijna 15%.

Vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben het in Purmerend moeilijk. Voor deze groep is de werkloosheid met 1.7% toegenomen. In de omliggende gemeenten is er voor deze groep juist een afname.

De oudere medewerkers tussen de 45 en 75 komen er ook redelijk van af in de regio met een gemiddelde afname aan werkloosheid van zo’n 10%.

Opvallend is dat het aantal vaste contracten is gedaald. De toename in werkgelegenheid wordt vooral gecreëerd door tijdelijke contracten en opdrachten via uitzendbureau’s. “Dit heeft te maken met de Wet Werk en Zekerheid die voor veel onrust heeft gezorgd bij vooral kleinere MKB ondernemingen en/of ondernemingen waar er sprake is van nog nauwelijks marge kunnen draaien op medewerkers. Zo is de opmars van de Zelfstandige zonder Personeel (ZZP-er) al een tijd begonnen, deze concurreren direct met deze MKB groep die daar veel last van heeft.’, geeft ex-ondernemer Rob Klaucke aan. “Als je dan met alle verplichtingen moet concurreren met deze groep gaat het fout. Een werkgever met iemand in vaste dienst zit vast aan CAO verplichtingen en loondoorbetaling bij ziekte tot wel twee jaar. Wat in de meeste gevallen betekent dat een ZZP-er nu al goedkoper en vooral flexibeler is dan een medewerker in vaste dienst. Dit zie je vooral in de arbeidsmarkt voor lagere geschoolde beroepen zoals schoonmaak en beveiliging. Werkgevers in deze arbeidsmarkt willen wel maar kunnen het meestal niet meer. Het is aan de overheid om hier snel maatregelen op te nemen. Gelukkig is het een item van alle politieke partijen voor de aankomende verkiezingen. Een arbeidsmodel zoals Denemarken heeft zou in Nederland heel goed kunnen werken. Geen enkele politieke partij komt hier echter mee”, aldus Klaucke.

Bron: CBS.

Kopfoto: C.C. license https://www.flickr.com/photos/parkris/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.