13.8 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
Home* NeckOpinie: Purmerend wil klimaatbestendig maar kapt het Beusebos

Opinie: Purmerend wil klimaatbestendig maar kapt het Beusebos

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor klimaatverandering. Zo’n 97% van de klimaatwetenschappers is het erover eens dat de mens de belangrijkste oorzaak is voor de opwarming van het klimaat. Mensen die anno 2017 nog denken dat klimaatverandering onzin is of een Chinees verzinsel verdienen de titel ‘klimaatgekkies’, met Trump als lichtend voorbeeld. Gelukkig neemt onze gemeente klimaatverandering wel heel serieus en organiseert zij donderdag 13 april aanstaande een symposium onder de titel ‘Purmerend Klimaatbestendig’.

‘De wereldwijde klimaatverandering zorgt in Nederland dat we rekening moeten houden met hevige neerslag, langdurige droogte en extreme hitte’, aldus de gemeente Purmerend. Ze zijn gelukkig flink gealarmeerd in ons gemeentehuis en ondernemen daarom actie. Fijn! Dat kan niet anders betekenen dan dat onze gemeente het Beusebos wil behouden. Dit oudste bos van Purmerend doet namelijk al ontzettend goed haar best in de strijd tegen de oprukkende hitte, de toenemende wateroverlast en de aanzienlijke luchtvervuiling. Een bos van 17 hectare vol bomen, planten, een meer en een riviertje biedt immers de beste natuurlijke hitte- en water- en fijnstof absorptie die we ons kunnen wensen. Niets meer aan doen, lijkt me.

Hoe is het daarom mogelijk dat (de meerderheid van) de Purmerendse coalitie die onze gemeente klimaatbestendig wil maken, de belangen van de schatrijke ondernemer Van der Valk laat prevaleren boven die van het klimaat en de natuur? Denkt deze coalitie dat de paar flexbanen – die inwoners als een worst worden voorgehouden – er nog toe doen, als diezelfde burgers vanwege extreme hitte of regenval te maken krijgen met overstroomde riolen, ondergelopen kelders en straten, en de bijkomende gezondheidsproblemen?

Klimaatexperts voorzien dat de toenemende verstedelijking, de verdichting en de verharding van het grondoppervlak niet alleen gevolgen hebben voor de wateropgave maar tevens in toenemende mate zullen leiden tot verhoging van de temperaturen en tot hittestress in de stad. Dit effect wordt extra versterkt door de klimaatverandering en de hierdoor veroorzaakte temperatuurstijging. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het temperatuurverschil tussen het platteland en de stad op warme dagen kan oplopen tot maar liefst 10°C. Dus waar het op het platteland 26 graden is, wordt het in de stad 36 graden.

De gemeente Purmerend verwacht zelf dat we te maken gaan krijgen met hevige neerslag, langdurige droogte en extreme hitte. En diezelfde gemeente wil een bos kappen waar enorme hoeveelheden water in kunnen worden opgevangen en waar zelfs op de heetste dagen een verkoelend effect van uitgaat? Het zou komisch zijn als het niet zeer tragisch is. De gemeente blijft vasthouden aan de afspraken die zijn gemaakt in het coalitieakkoord om het Beusebos te ontwikkelen.

De alarmerende onderzoeken van klimaatdeskundigen en haar eigen verwachtingen zorgen vreemd genoeg niet voor een voortschrijdend inzicht ten opzichte van dit prachtige en kwetsbare stukje natuur. De ontwikkeling van het Beusebos moet namelijk doorgaan, want Van der Valk wil nu eenmaal daar een hotelcomplex neerzetten. De 200 of 150 banen die het mogelijk oplevert zijn blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van duizenden inwoners van Purmerend en Wijdewormer. In een wereld die ernstig bedreigd wordt door de klimaatverandering wil Purmerend een mega-bouwwerk als ‘Poort van Purmerend’ in plaats van een groene oase.

Ik kan er met mijn pet niet bij. Weten dat klimaatverandering een grote, zo niet de grootste bedreiging van onze tijd is, en desondanks kiezen voor stenen. Deze korte termijnvisie is triest en zeker onze volksvertegenwoordigers onwaardig. Zij zouden moeten opkomen voor het welzijn, veiligheid en gezondheid van haar burgers, niet (alleen) voor de belangen en winstmarges van een enkele ondernemer.

2016 was het warmste jaar ooit gemeten. Dit jaar gaan we waarschijnlijk weer alle warmte-records breken. Klimaatexperts schreeuwen hun kelen schor om ons te waarschuwen.  De Purmerendse ‘wegkijkers’ in de coalitie gaan echter gewoon door met de bizarre plannen om een heel bos te kappen.

Het Beusebos is voor hen blijkbaar niet belangrijk genoeg als recreatiegebied voor de vele omwonenden. Het Beusebos is ook niet belangrijk genoeg als uniek natuurgebied met al haar dieren, waaronder diverse beschermde en bedreigde soorten. Het Beusebos is zelfs niet relevant genoeg als buffer tegen de groeiende hoeveelheid fijnstof en geluidshinder van de steeds drukker wordende A7. Het Beusebos is ook niet van belang voor het temperen van de toenemende zomerhitte, het absorberen van grotere regenval en voorkomen van hittestress bij de eigen burgers.

De gemeente Purmerend vraagt aan haar inwoners wat zij als mogelijke knelpunten zien en hoe ze mee zouden willen doen om Purmerend klimaatbestendig te maken. We kunnen straks gras gaan leggen in onze voor- en achtertuin, een regenton gebruiken, ons huis isoleren en ons afval nog beter scheiden. En dat doe ik, en velen met mij, nu al en heel erg graag. Omdat ik weet hoe belangrijk dit is. Maar de gemeente Purmerend kapt het Beusebos, de achtertuin van Purmerend, voor een hoteltoren? Dit is niet alleen zeer hypocriet maar, nog erger, toont een schrijnend gebrek aan visie en verantwoordelijkheid aan jegens de toekomst van de stad en haar inwoners.

Danielle Schriek

Kopfoto: Rob KlauckeSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.8 ° C
15 °
12.8 °
72 %
1.5kmh
100 %
vr
18 °
za
16 °
zo
19 °
ma
19 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.