16.6 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendWeet Purmerendse raad dat wereldbol 10x zo duur wordt?

Weet Purmerendse raad dat wereldbol 10x zo duur wordt?

Purmerend – De plaatsing van een omstreden kunstwerk op de rotonde aan de Laan der Continenten gaat tien keer duurder worden dan het Purmerendse College van B&W heeft opgegeven bij de aanvraag van de bouwvergunning. De dertien meter hoge wereldbol zal de Purmerenders 120.000 euro (incl. btw) gaan kosten, in plaats van de beraamde 12.000 euro.

Dit blijkt uit documenten die omwonenden bij de gemeente hebben opgevraagd. De Vereniging Van Eigenaren van appartementencomplex Algarve 2 t/m 21, dat direct gelegen is aan de rotonde, gaat komende week in gesprek met de diverse fracties in de Purmerendse gemeenteraad. De bewoners willen graag van hen weten of zij op de hoogte waren van de forse budgetoverschrijding.

Naast de aangekondigde gesprekken heeft het bestuur de raad ook een brief gestuurd, waarin het de leden gedetailleerd op de hoogte stelt van de kwestie. De VVE hoopt daarmee de bekostiging van het kunstwerk op de agenda te krijgen van de laatste raadsvergadering voor het zomerreces: die van 29 juni.

Bezwaren

De plaatsing van het kunstwerk stuit al langer op bezwaren bij de bewoners van het appar­tementencomplex, om diverse redenen.

 • Omdat bewoners nooit officieel door de gemeente geïnformeerd zijn over de plaatsing.
 • Omdat het kunstwerk zes meter hoger is dan volgens het oorspronkelijke bestemmingsplan was toegestaan – waarop de gemeente het bestemmingsplan eigenhandig heeft aangepast.
 • Omdat de plaatsing van een dergelijk groot object de toch al gevaarlijke dubbele rotonde nog onoverzichtelijker zal maken.
 • Omdat de bol verlicht gaat worden met omhoog schijnende lampen in telkens afwisselende kleuren.

Een door de VVE Algarve 2 t/m 21 aangedragen alternatief, verplaatsing van de bol naar de rotonde direct aan de A7, heeft het college naast zich neer­ gelegd. De VVE heeft bezwaar ingediend tegen de plaatsing, een beroep dat momenteel loopt bij de rechtbank van Haarlem.

De ruime overschrijding van het budget is een nieuwe doorn in het oog van de omwonenden. Het VVE­-bestuur spreekt de hoop uit dat de raad naar aanleiding van dit nieuwe inzicht het College van B&W ter verantwoording zal roepen.

Foto: Piet JonkerSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Geld moet geen probleem zijn. Zulk soort projecten fleuren de stad op. Prioriteiteiten moeten daarentegen gesteld worden. Zoals Steven al noemt is de doorstroming aan de A7 kant niet al te best bij drukte. Ironisch dat juist daar een wereldlijk kunstwerk geplaatst wordt. Een goedkoper alternatief wellicht om de ogen van gedupeerden te laten richten op de wereld i.p.v op het horloge. Goed voor de geest. Wat niet tenkoste van de veiligheid gaat mag ik hopen. Fijn om de doorlopende file aan de andere kant niet te hoeven zien, al zie ik wel graag waar ik mee te maken krijg als ik dan eindelijk de bocht om ga. Achja, we zijn een slim volk, helemaal als het om veiligheid gaat is daar vast en zeker rekening mee gehouden.

  Aangezien er altijd gelegenheid is te zeiken (vooral op gemeente/overheidszaken) is misschien dit wel de kans
  deze negatieve trend te doorbreken.

  Ik stel voor dat de gemeente de wereldbol pas plaatst als de doorstroming v/h verkeer geteld is daar. Als een soort beloning voor het leren stellen van prioriteiten. Hopelijk kunnen die zeikerds in dat torentje wel leven met dat stukje vreugd op die kale rotonde (tevens entree punt van purmerend) als het daadwerkelijk ergens voor staat waar hun direct van meeprofiteren!

 2. Gemeente Purmerend, waarom (wederom) zo’n geldverspilling?
  Is dit wederom een prestige object?
  Stop dit onzinnig project!
  Verbeter de doorgang voor het verkeer op de Laan der Continenten.
  Verbreed spoortunnel en verbeter de doorstroming vh kruispunt (stoplichten) met
  Azielaan en Australielaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.6 ° C
17.8 °
15.5 °
70 %
1.8kmh
100 %
zo
17 °
ma
23 °
di
18 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.