Regionaalwonen

Taakstelling huisvesting vergunninghouders loopt achter in regio

Regio – In de gehele regio Purmerend lopen de gemeenten achter met de taakstelling om vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten, dit blijkt uit nieuwe documenten van Rijksoverheid. Gemeenten hebben de wettelijke taak om woonruimte te regelen voor vergunninghouders.

Elk half jaar wordt op basis van een schatting van het aantal mensen dat een verblijfstatus zal krijgen vastgesteld hoeveel vergunninghouders gemeenten onderdak moeten bieden. Daaruit volgt een taakstelling voor alle gemeenten afzonderlijk. Deze wordt gebaseerd op het inwoneraantal van de gemeente.

Gemeenten beslissen per 1 juli 2017 zelf of ze vluchtelingen met een verblijfsstatus voorrang geven op de woningmarkt. De Tweede Kamer stemde in september 2016 in met dit wetsvoorstel; de Eerste Kamer ging in december akkoord. Dit zal dan geregeld moeten worden in huisvestingsverordening die alle gemeenten in de regio hebben.

Een rondgang in de regio leert dat vluchtelingen met een verblijfsstatus nog steeds voorrang krijgen. Anders halen gemeenten hun taakstelling niet, de verplichting om vluchtelingen met verblijfstatus op te nemen. Als gemeenten niet aan hun taakstelling voldoen dan dreigt Den Haag met een boete van 1.850 euro per statushouder per maand.

—–

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Close
Open chat
1
Heeft u vragen, opmerkingen of tips voor onze redactie? Geef het ons door....