9.2 C
Purmerend
vrijdag 19 april 2024
HomePolitiekErnstige bedenkingen bij geheimhouding brief Leeghwaterbad

Ernstige bedenkingen bij geheimhouding brief Leeghwaterbad

Purmerend – De fracties van de PvdA, LvD, D66 en GroenLinks hebben het college gemaand om de geheimhouding van een brief over problemen bij het Leeghwaterbad op te heffen. De termijn die de politieke partijen gaven lag op 12 september 2017. De geheimhouding van dit stuk werd door het college opgelegd op 18 juli 2017 in een brief naar de raad van Purmerend. Het college is net ontsnapt aan een extra raadsvergadering door vandaag de inwoners en de raad van Purmerend in een brief te informeren. In de brief wordt een bedrag van 3.3 miljoen euro genoemd om de problemen in het zwembad op te lossen.

In augustus vroeg Raadslid van Damme van de LvD zich in schriftelijke vragen aan het college ook al af of het college van B&W niet te snel grijpt naar het instrument geheimhouding. Als antwoord gaf het college toen aan dat ze van mening waren dat in het stuk voldoende is aangegeven waarom geheimhouding in haar ogen vereist is. In nog eerder ingediende vragen gaf het college aan dat het raadslid veel vragen op het college afvuurt. Het beantwoorden van de vragen zou (te) veel inzet van de ambtelijke organisatie vergen.

Vandaag op 13 september werd de geheimhouding door het college op dit document opgeheven door het openbaar maken van een brief op de gemeentelijk website door de druk van de fracties. De reden die het college gaf over de 12 weken geheimhouding was dat ze wilde voorkomen dat er geruchten c.q. speculaties in het zomerseizoen zouden ontstaan en dat er mogelijkerwijs geen deskundigen zouden zijn om vragen adequaat te beantwoorden.

Relevant artikel: https://regiopurmerend.nl/2017/09/13/33-miljoen-extra-onveilige-situatie-leeghwaterbad/

Het college bleek reeds op 27 juni 2017 op de hoogte van de onderzoeksresultaten te zijn om de raad pas op 18 juli te informeren. De fracties hechten sterk aan het tijdig informeren van de inwoners van Purmerend. Zeker waar het ook gaat om veiligheid. Het college lijkt te suggereren dat een eventuele publicatie speculaties op zou kunnen roepen.

Uit de presentatie die de raadsleden hebben gehad op maandag 11 september 2017 blijkt echter dat er nooit twijfels zijn geweest over de veiligheid van de zwemmers. Dat betekent dat er geen reden is geweest de inhoud van de brief niet met de inwoners te delen. Inwoners kunnen dan zelf bepalen of zij – op basis van de mededeling van de gemeente dat het veilig is om te zwemmen – het zwembad blijven bezoeken of niet, geeft de PvdA aan. “Het in stand houden van de geheime status holt bovendien de controlerende rol van de raad uit. Het college was 1 dag te laat maar de urgentie is er nu van af. Waarschijnlijk wordt er een extra commissie Samenleving aangevraagd.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
9.2 ° C
11.2 °
7.8 °
78 %
4.5kmh
100 %
vr
9 °
za
8 °
zo
11 °
ma
9 °
di
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.