* RegenboogmaandPurmerend

Sportiviteit en vrolijkheid tijdens nieuw regenboogtoernooi

Purmerend – Op woensdag 25 oktober vond het eerste regenboogvoetbaltoernooi van Purmerend plaats op de locatie FC Purmerend te Weidevenne. Dit regenboogvoetbaltoernooi werd georganiseerd om acceptatie van lhbt+ (lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en meer) te vergroten. Spurd en Clup Welzijn pakten dit op met stichting ReR-Purmerend en met ondersteuning van de John Blankensteijnstichting. 

Voetbal moet voor iedereen zijn. Wie je bent, waar je vandaan komt, hoe je je voelt of op wie je verliefd bent, dat maakt geen bal uit! Iedereen moet elkaar kunnen accepteren en respecteren.  Het voetbaltoernooi was één van een reeks activiteiten in de zogenaamde regenboogmaand van Purmerend.

Na een korte toespraak van Edith van Clup Welzijn over acceptatie en hoe belangrijk dit voor mensen kan zijn en dat je daarom moet oppassen met bepaalde scheldwoorden, volgde de uitleg van het toernooi door Aram van Spurd en al gauw vertrokken de selectieteams van onder de 16 naar de kleedkamers met regenboogveters, een regenboogaanvoerdersband en een regenboogvoetbal.

Tekst gaat door onder afbeelding.

Regenboogveters in de schoenen doen, bleek nog iets teveel gedoe, maar daar had het team van v.p.v. Purmersteijn een creatieve oplossing voor bedacht: de veters werden om de sokken heen gebonden. Bij de andere teams werden de veters niet gedragen, wel droeg elk team de aanvoerdersband. Een jonge kijker aan de zijlijn vertelde: “ik heb deze aanvoerderbanden wel op t.v. gezien bij de eredivisie, maar eigenlijk wist ik nooit wat het betekende.”

De jongeren pakten het thema goed op, al was er wel een enkeling die riep: “ik ga niet voetballen met een gaybal.” Een uitspraak die goed aangaf, dat een voetbaltoernooi zoals dit nog steeds echt nodig is. Vanuit de leiding van de clubs werd enthousiast gereageerd en als voorstel geopperd ook bij andere evenementen een regenboogkraam in te richten, zodat ook andere clubleden bekend worden met lhbt+.

Tekst gaat door onder afbeelding

Na een spectaculair optreden van een dansgroep van ERstudio’s, waarbij gekleurde veertjes door de lucht heen dwarrelden, werd de aftrap genomen door mensen uit de voetballende lhbt- doelgroep samen met Roald Helm (wethouder sport).  Daarna kon de eerste wedstrijd beginnen en startte er ook een tombola, waarbij allerlei regenboogprijzen verloot werden. Regenboogstickers werden vrolijk ontvangen en op de borst geplakt en iemand riep blij: “die plak ik op mijn scooter.” Een mevrouw die een t-shirt won, kwam meteen voor een andere maat, want ze wilde er graag in hardlopen.

Tekst gaat door onder afbeelding

Er werd sportief gespeeld en het waren spannende wedstrijden, de teams waren aan elkaar gewaagd. In de laatste wedstrijd stonden Purmersteijn en ZOB tegenover elkaar. Het werd de beslissende wedstrijd. Een trotse ouder: “Er wordt leuk gevoetbald, kijk mijn zoon doet mee!” Purmersteijn won dit eerste regenboogvoetbaltoernooi en mocht de gekleurde wisselbeker in ontvangst nemen. ZOB bedankte voor de leuke avond en organisatie, een teken, dat dit toernooi zeker voor herhaling vatbaar is. Volgend jaar revanche.

Foto en tekst: Club Welzijn

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.