14.6 C
Purmerend
zondag 9 juni 2024
Home* OMOM: Vastgoed-ambtenaar Purmerend verdacht van corruptie

OM: Vastgoed-ambtenaar Purmerend verdacht van corruptie

Purmerend – Op dinsdag 6 februari 2018 begint het proces tegen vastgoedambtenaar Cees S. Het openbaar ministerie verdenkt S. van corruptie. In de periode 2003-2014 zou de ambtenaar betrokken zijn geweest bij diverse dubieuze verkooptransacties aan een bevriende projectontwikkelaar. S. kwam in 1979 in dienst van de gemeente Purmerend. Sinds 1993 is hij een soort vastgoedmakelaar, waarbij hij de spil is tussen de gemeente en het bedrijfsleven.

Cees S. wordt er van verdacht om bevriende projectontwikkelaar Mark V. te bevoordelen. Hiervoor zou S. smeergeld hebben ontvangen. Cees S. en Mark V. kennen elkaar al jaren en gaan niet alleen zakelijk, maar ook vriendschappelijk in de privésfeer met elkaar om. S. wordt er tevens van verdacht grond onderhands en onder de marktprijs aan V. te hebben aangeboden. Ook ontving Cees persoonlijk een flinke korting op de bouw van zijn nieuwbouwhuis – uitgevoerd door contacten van de projectontwikkelaar.

Rehabilitatie

Al in 2013 stelde de gemeente een vooronderzoek in naar de integriteit van de ambtenaar. Capra – het advocatenkantoor dat het onderzoek uitvoerde – concludeerde dat S. de schijn van belangenverstrengeling niet voldoende was tegengegaan. Maar verder concludeerde de gemeente naar aanleiding van het onderzoek dat de ’geruchten over corruptie en belangenverstrengeling onjuist zijn’. In 2014 werd hij gerehabiliteerd nadat hij daarvoor op non-actief was gesteld.

Rijksrecherche

Toch startte ook de rijksrecherche in de herfst van 2014 een onderzoek naar het handelen van Cees S. S. zou aan een bekende in de vastgoedwereld voorgesteld hebben om samen een Engelse Limited (Ltd.) op te richten. De Ltd. zou grond kopen en deze vervolgens door verkopen aan de gemeente. De Ltd. zouden ze vestigen op het eiland Man, gelegen in de Ierse Zee, dat nog een bankgeheim kent. Deze vastgoedondernemer vertrouwde de constructie niet, won advies in en deed aangifte bij de rijksrecherche.

Proces

Zoals gezegd zal dinsdag het proces tegen Cees S. beginnen bij de rechtbank in Haarlem. De eerste dag zal bestaan uit een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak. De gemeente Purmerend heeft aangegeven verrast te zijn dat er een strafvervolging is ingesteld. Maar de gemeente sluit niet uit zich als benadeelde partij in de zaak te voegen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,931FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.6 ° C
16.7 °
13.3 °
67 %
1.8kmh
49 %
zo
14 °
ma
14 °
di
14 °
wo
15 °
do
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.