* Gemeenteraadsverkiezingen 2018Purmerend

Voldoen de verkiezingsborden aan de regelgeving?

Purmerend – De politieke partijen hebben hun verkiezingsborden weer geplaatst in het Purmerendse straatbeeld. Maar houden de partijen zich wel aan de regels die daarvoor gelden? Regels die de gemeenteraad zelf in 2013 heeft opgesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening van Purmerend.

Dat is dezelfde verordening die zegt dat u uw grijze bak op tijd moet binnenhalen of dat u uw grofvuil alleen mag aanbieden op de dag dat het wordt opgehaald, op last van een boete.

Burgemeester en wethouders van Purmerend schrijven in 2014 in de begeleidende tekst in de staatscourant dat het met het oog op de (naderende) verkiezingen wenselijk is aan het plaatsen van verkiezingsborden, waaronder de sandwichborden en driehoeksborden en de borden die om verkeersbordpalen e.d. worden geplaatst, regels te stellen.

Wij maken de regels niet maar waren wel benieuwd of de politieke partijen zich aan hun eigen opgestelde regels houden. Wij gebruiken hiervoor de tekst op de website van de gemeente Purmerend. Deze tekst van de APV geeft aan dat het plaatsen van verkiezingsborden aan 4 punten moeten voldoen.

Op verkeersbordpalen en/of lichtmasten, waarbij het volgende van toepassing is:

De borden mogen niet worden geplaatst:

  • om palen/masten voorzien van een rode, blauwe of groene markering (band)
  • binnen 30 meter van een verkeerskruising of -splitsing
  • zodanig dat het zicht wordt onttrokken aan andere verkeerstekens en/of -objecten
  • naast en boven elkaar

(Bron: https://www.purmerend.nl/informatie-voor-politieke-partijen)

Wij hebben vandaag een klein en globaal rondje door Purmerend gereden en niet alles kunnen bekijken. Maar we vonden al snel wat verkiezingsborden die niet aan de bovenstaande regels voldoen.

Regio Purmerend gaat dan ook morgen een handhavingsverzoek aan het college van burgemeester en wethouders indienen en wachten af op wat komen gaat. Want regels zijn regels, zeker als je ze als gemeenteraad zelf maakt.

Helpt u ons mee? Ziet u een verkiezingsbord die niet aan bovenstaande regels voldoet, laat dan een bericht achter.

Update 16:10 uur: Inmiddels hebben twee lijsttrekkers contact met ons opgenomen. De ene lijsttrekker wil graag de locaties weten waar het om gaat, om de foutief geplaatste borden te verwijderen. De andere lijsttrekker zegt zich te hebben gehouden aan het toegezonden protocol van het verkiezingsbureau.

Update 17:10 uur:  Een andere lijsttrekker meldde zich en die dacht dat alle regels waren losgelaten en alleen gold voor “geen hinder en onveilige situaties” veroorzaken. Hij gaat naar de borden kijken en zorgen dat aan alles wordt voldaan.

Foto’s: Haico Kats.

PvdA: binnen 30 meter van kruising Ivoorkust/Zambezilaan
Leefbaar Purmerend: binnen 30 meter van kruising Purmerland/Zambezilaan
Stadspartij: binnen 30 meter van kruising Van Osweg/Edisonweg
Ouderenpartij AOV Purmerend: binnen 30 meter van kruising Van Osweg/Leeghwaterpark
Stadspartij: binnen 30 meter van kruising Westerstraat/Nieuwstraat
Leefbaar Purmerend: binnen 30 meter van kruising Van Osweg/ Leeghwaterpark
Leefbaar Purmerend: binnen 30 meter van kruising Gedempte Where/ Gedempte Singelgracht

 

 

— einde selectie —

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.