9.5 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
Home* BijzonderGrote demonstratie woningnood Purmerend aangekondigd

Grote demonstratie woningnood Purmerend aangekondigd

Purmerend – Zondag 27 mei van 14:00 tot 15:00 uur gaat er in Purmerend een grote demonstratie plaatsvinden. Deze demonstratie wordt georganiseerd door Karin Gyallai en Dave de Lara. Beiden zijn thuisloos en willen hiermee de politiek in Purmerend wakker maken. Een paar politieke partijen hebben zich al aangemeld bij de twee initiatiefnemers om mee te werken aan de organisatie van deze demonstratie. “Er moeten gewoon snel oplossingen komen.”, zegt Karin

Karin: Na mijn scheiding, ik woonde toen al 18 jaar in Purmerend, heb ik drie jaar met mijn twee kinderen in Spanje gewoond. Ik heb een chronische ziekte. Voor het klimaat ben ik naar Spanje gegaan. Afgelopen zomer kwam de jongste thuis met de mededeling dat hij bij papa wilde wonen in Nederland. Emotioneel kon ik dat niet aan. Ik zou dan een soort vakantiemoeder worden. Dat kan ik niet. Daarvoor houd ik teveel van mijn kinderen. Omdat mijn gezin uit elkaar viel ben ik ook weer teruggegaan. Gelukkig hebben die onderdak. Mijn oudste heeft nu een plek bij bij vrienden, maar ideaal is die situatie niet. Zelf slaap ik overal en nergens. Soms op een bank bij lieve vriendinnen. Vanavond kan ik slapen in een niet verwarmde ruimte. Ik heb het geluk dat mijn oudste zoon is opgevangen. Zelf zie ik het wel”

Ook Dave is thuisloos geworden door een scheiding: “Gelukkig kan ik voor nu nog bij mijn ex slapen. Voor zolang het duurt. Maar ben straks aangewezen om met de caravan op een camping te vertoeven. Ik ben Purmerender en wil gewoon een oplossing.

Volgens Karin is het aantal spoedzoekers heel hoog in Purmerend. “Het gaat niet alleen over mensen met psychische problemen of verslaafden. Het gaat ook om mensen die om welke redenen dan ook dak- of thuisloos worden. Mensen beseffen niet dat dit iedereen kan overkomen. Je kan je baan kwijtraken of je relatie loopt op de klippen en noem maar op. Sommige dingen gebeuren zonder dat je daar zelf voor kiest. Ook jong volwassenen hebben al problemen. Tot je dertigste bij je ouders wonen lijkt mij niet de ideale situatie.”

Tekst gaat door onder foto.

 

Over de Algemene Opvang Purmerend heeft Karin geen goed woord over. “Ik meldde mij aan bij het AOP, dat was verleden jaar in december, om pas een afspraak te hebben in februari. Beseffen ze dan niet dat je dan al twee maanden op straat slaapt. Dit kan toch niet. Wat mij betreft is de grondwet heel duidelijk. Artikel 22.2 zegt dat je als gemeente de plicht hebt om huisvesting te hebben voor je burgers. Krijg ik van het AOP een A4tje met allemaal adressen. Sommige adressen waren van hotels. Alsof ik 70 euro per nacht kan uitgeven.”

Karin lacht tijden het gesprek veel, maar dat is meer om haar verdriet te maskeren . “Je moest eens weten hoeveel ik huil. Ik ben echt boos. Mijn gezin ligt uit elkaar.”

De twee initiatiefnemers laten het er in ieder geval niet bij zitten en willen de politiek in Purmerend eens echt wakker schudden. Daarom gaan ze deze demonstratie organiseren. “Het moet gewoon opgelost worden en niet alleen hier in Purmerend maar landelijk. Wat mij betreft trappen we af in Purmerend, om daarna dit landelijk op te zetten.

Ik roep iedereen op die met deze problematiek te maken heeft om te komen. Jongeren, daklozen, thuislozen en zelfs als je een dak boven je hoofd hebt want dit kan jou ook overkomen. Honderden zo niet duizenden mensen wil ik op de Koemarkt. Alle media roep ik op. Alle handjes kunnen we gebruiken. Ik ben het zat.”

Beide initiatiefnemers zoeken nog naar sponsors of vrijwilligers om dit voor elkaar te krijgen. “Misschien kan de plaatselijke horeca wat betekenen?”, geeft Karin nog als laatste mee.

Kijk hiervoor op hun Facebook pagina: https://www.facebook.com/WoningnoodPurmerend/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. D66 a.u.b. die moeten toch nooit meer mee doen het referendum afschaffen, schaf je zelf af zou ik zeggen.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,525VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
9.5 ° C
10.6 °
8.9 °
76 %
11.6kmh
89 %
zo
11 °
ma
10 °
di
9 °
wo
9 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.