8.9 C
Purmerend
maandag 20 maart 2023
HomePolitiekJan Peter Dompeling (VVD): alsof ik 12 messen in mijn rug heb...

Jan Peter Dompeling (VVD): alsof ik 12 messen in mijn rug heb gekregen

Purmerend – Het is zaterdagochtend en ik drink een kop koffie met Jan Peter Dompeling (fractievoorzitter VVD). De dag daarvoor sprak ik hem kort telefonisch, toen was hij boos. Heel boos. En op zaterdag is daar weinig aan veranderd. Hij wil de Purmerenders graag zijn visie geven op wat er is gebeurd rondom de besluitvorming van de PostNL-locatie. Verder vertelt hij openhartig over hoe hij de afgelopen raadsperiode heeft ervaren en werpt hij een voorzichtige blik naar de toekomst.

CDA, D66 en GroenLinks dienden op donderdag 28 juni een initiatiefvoorstel in over de begrenzing van de historische binnenstad. Het voorstel werd aangenomen met 24-10 stemmen. De voormalig coalitiepartners Stadspartij en AOV stemden voor. Ook PvdA, die zich begin 2018 positief uitsprak over de hoogbouwplannen op de PostNL locatie in ruil voor meer sociale huurwoningen, stemde in met het voorstel. De huidige begrenzing van de historische binnenstad heeft tot gevolg dat de hoogbouwplannen op de PostNL locatie van de baan lijken.

Initiatiefvoorstel

Jan Peter: “Het voorstel had natuurlijk directe gevolgen voor de ontwikkeling van de PostNL-locatie, maar dat was niet waar het feitelijk over ging. Het voorstel ging over de grenzen van onze historische binnenstad. Een onderwerp dat gewoon via de commissie SOB had moeten lopen, zodat bewoners rondom deze grenzen en andere belanghebbenden hun inspraak hadden kunnen geven. Ik weet bijvoorbeeld dat de Vereniging Historisch Purmerend deze grenzen graag anders had gezien.”

Naast de Vereniging Historisch Purmerend, die in een schrijven aan de raad liet weten niet achter de voorgestelde grenzen te staan, namen nog vier andere belanghebbenden de moeite om hun zorgen te uiten over de voorgestelde begrenzing.

“Door dit voorstel sec in de raad te behandelen, en niet in de commissie SOB, is deze burgers hun recht op inspraak ontnomen”, gaat Dompeling verder. “Van de Stadspartij -die altijd zegt van buiten naar binnen te werken- en van GroenLinks  en D66-die de mond vol hebben over inspraak en referenda- vind ik dit onbegrijpelijk.

Helaas haalde het verzoek om dit voorstel in de eerstvolgende commissie vergadering in september te behandelen het niet. Het laatste struikelblok voor de nieuw te vormen coalitie moest en zou worden weggenomen. Wellicht een persoonlijk belang? Ik hoorde in de wandelgangen dat twee beoogd wethouders hun reguliere baan met ingang van 1 juli hebben opgezegd.

Het gaat mij niet om die toren, het gaat mij er om dat bestuurders niet te vertrouwen zijn

Door het vastleggen van de historische grenzen op de manier waarop dat nu gedaan is, valt locatie de Looijer buiten de historische grenzen. Ik vraag me af of alle mensen die blij zijn dat de hoogbouw op de PostNL locatie van de baan is, zich beseffen dat ook op die locatie een flat van 40 meter komt. En begrijp me niet verkeerd, VVD is voor hoogbouw op die locatie, ook op de locatie PostNL. Wel zijn we altijd kritisch geweest op HOE hoog het zou moeten worden. Het is notabene de PvdA geweest die deze deal getrickerd heeft ruil voor sociale woningen. En zij vonden dat we nogal kritisch waren met onze wensen en bedenkingen! Het toevoegen van woningen is altijd een goed idee. Mensen die daar gaan wonen laten huizen achter die weer door anderen bewoond gaan worden. Dus ook door woningen in het hoge segment te bouwen creëer je ruimte in de woningmarkt.

En voor de mensen die nu denken dat daar iets historisch en laags gebouwd gaat worden: besef je dat deze grond van Snippe is. De kans is groot dat het terrein nog heel lang blijft zoals het is. Een vervallen gebouw. Met wellicht een groot hek er omheen.”

Kiezersbedrog

Jan Peter Dompeling is verbolgen over het standpunt van Stadspartij, AOV en PvdA. “Het gaat mij niet om die toren, het gaat mij er om dat bestuurders niet te vertrouwen zijn. Notabene vertelden deze partijen nog in de verkiezingsdebatten voor hoogbouw op deze locatie te zijn. In het verleden zei ik altijd dat het niet bestond, maar dit is gewoon kiezersbedrog. Het CDA heeft vastgehouden waar zij voor staan, geen hoogbouw op die plek, en daar heb ik respect voor. Maar niet voor de drie partijen vanuit een bizarre vorm van voortschrijdend inzicht iets anders doen dan ze beloofd hebben. Beloofd aan hun kiezers, partners en aan een ontwikkelaar. Zeggen dat je dingen anders gaat doen omdat je kiezers hebt verloren is een dubbel bedrog naar de mensen die wel op jou gestemd hebben.”

Toekomst

“Ik weet serieus niet of ik het kan opbrengen om nog met deze mensen een stad te besturen. Ik heb wel geleerd om niet uit emotie te reageren. Maar op dit moment voelt het alsof ik 12 messen in mijn rug heb gekregen.

Eigenlijk ben ik nog niet klaar. Ambities voor het wethouderschap heb ik nooit gehad, maar ik wilde eigenlijk de komende vier jaar gebruiken om mijn ervaring en dossierkennis over te dragen aan de nieuwe generatie. We hebben een prachtige nieuwe fractie, met zo ontzettend veel kennis. Dat wil ik managen. Uitbouwen. Om het na de volgende periode over te dragen aan de nieuwe generatie. Dan heb ik me 12 jaar ingezet voor onze stad.

Het voelt alsof ik 12 messen in mijn rug heb gekregen. Ik zal het reces gaan gebruiken om voor mijzelf op een rijtje te krijgen hoe ik persoonlijk in de locale politiek verder ga. 

VVD houdt vast aan wat het heeft gezegd. Je weet wat je aan ons heb, ook al ben je het er niet mee eens. Een man een man, een woord een woord. Ik zal het reces gaan gebruiken om voor mijzelf op een rijtje te krijgen hoe ik persoonlijk in de locale politiek verder ga. Maar wat ik me heel goed besef is de les die ik van huis uit heb mee gekregen: als je iets wilt veranderen moet je niet aan de zijlijn staan schreeuwen maar met je poten in de klei staan.”


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. beste meneer Dompeling misschien moet u eens luisteren naar redelijk denkende burgers Zinnetje doordrijven is prachtig maar niet altijd verstandig.Als ik praat met een wethouder ook van V.V.D. huize die net als ik dit belachelijk vinden.Deze wethouder is van een buurtgemeente en is het volkomen met mij eens dat op deze locatie een dergelijk project zou worden gerealiseerd.Voorheen stemde ik altijd V.V.D. maar dat is over.

  2. Toen er 2 jaar geleden nog gestemd moest worden door de buurtbewoners over de locatie Postnl bij de gemeente Purmerend, was het nog net voorbij toen ik naar café Bakker ging voor een drankje. Daar zaten gezellig jong VVD ers te vertellen dat het hele plan Postnl verhaal in kannen en kruiken was. Besloten en wel door de VVD, wellicht is Jan Peter Dompeling erg verdrietig dat zijn promotie aan zijn neus voorbij gaat omdat hij niet kan leveren wat hij daarvoor belooft heeft aan de projectmanager. Tja, dat voelt niet fijn, maar die 12 messen zijn dan niet van andere partijen maar meer van de projectmanagers..

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,559VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.9 ° C
9.4 °
7.8 °
94 %
0.5kmh
100 %
ma
9 °
di
11 °
wo
11 °
do
12 °
vr
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.