BeemsterPurmerend

Fusie tussen Purmerend en Beemster per 1 januari 2022

Purmerend – In de zomermaanden hebben de colleges van Purmerend en Beemster besproken op welke wijze een fusie tussen de twee gemeenten kan plaatsvinden. Er zijn afspraken gemaakt over het waarborgen van een gelijkwaardige positie van beide gemeenten in het fusieproces.

Deze afspraken zijn vastgelegd in een bestuurlijk akkoord. Op 4 september stemden beide colleges hiermee in. De herindeling kan per 1 januari 2022 gerealiseerd zijn.

Kansen

De burgemeesters Don Bijl en Joyce van Beek zien voor zowel de inwoners van Purmerend alsook voor die van Beemster kansen in een fusie. Inwoners van beide gemeenten verhuizen over en weer en maken gebruik van elkaars voorzieningen zoals onderwijs, sportverenigingen, zwembad, theater en toeristische- en recreatieve voorzieningen. Ook zijn de gemeenten historisch en geografisch nauw met elkaar verbonden.

Samenwerking

In 2014 gingen de twee gemeenten een ambtelijke samenwerking aan. In de praktijk heeft Beemster nog enkele medewerkers in dienst en worden de overige taken door ambtenaren van gemeente Purmerend uitgevoerd. De dienstverlening naar de inwoners kan verder verbeteren als er nog maar voor één bestuur gewerkt hoeft te worden. Door de herindeling wordt een nog meer robuuste en toekomstbestendige gemeente gevormd. Ook kan de aantrekkingskracht op het gebied van recreatie en  toerisme en de zeggenschap in de regio hiermee worden versterkt.

Herindelingsontwerp

Als de gemeenteraad van Purmerend ook instemt met de intentie om te fuseren, maken de gemeenten samen een herindelingsontwerp. Op basis van inbreng van inwoners wordt bepaald wat beide gemeenten belangrijke waarden vinden voor de nieuwe gemeente. Beemster start deze maand met het ophalen en in kaart brengen van wat voor Beemsterlingen waardevol is. Ook Purmerend gaat de komende maanden verder in gesprek met inwoners.

Besluitvorming

Op donderdag 20 september 20.00 uur bespreekt de commissie Algemene Zaken in Purmerend het voorstel over de voorgenomen fusie. Donderdag 27 september neemt de Purmerendse gemeenteraad een besluit in navolging van gemeente Beemster die op 9 januari besloot te willen fuseren met Purmerend.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.