112Regionaal

Politie reageert volgend weekend alleen op noodmeldingen

Regionaal – De politiebonden roepen collega’s op om van 14 september (18:00) tot 16 september (23:59) uitsluitend werk met spoed op te pakken en ander werk te laten liggen. “Het is de heftigste CAO-actie ooit”, zegt een woordvoerder namens de bonden. “Maar we moeten deze stap nemen. De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft.”

De oproep #geenspoedgeenpolitie zal grote gevolgen hebben voor heel Nederland. Basisteams, recherche, ondersteuning, leiding: alles zonder spoed komt stil te liggen. Dat betekent gesloten politiebureaus en 0,0 politieondersteuning bij evenementen, voetbal- en andere sportwedstrijden en in de horeca. De afwezigheid van politie zal overal worden gevoeld. De bonden vragen politiemensen om tijdens de actie wel bezig te blijven, maar dan met achterstallig werk.

Spoed

Met de actie wordt alleen het hoogst noodzakelijke door politiemensen nog opgepakt. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar navolging aan geven. De 112-meldkamers maken hierbij een duidelijke schifting. Geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties: dat is allemaal duidelijk spoed. Maar voor aangetroffen goederen, overlastmeldingen, eenvoudige hulpverlening, burenruzie en soortgelijke zaken rukt de politie niet uit. Waar de grens tussen prioriteit1 (spoedmeldingen) en ander politiewerk precies ligt, wordt bepaald door de actievoerende politiemensen zelf. Zij zijn bij uitstek in staat om hierover een beslissing te nemen.”

Zichtbaar statement

Bij enkele evenementen en voetbalwedstrijden komt de politie vooraf wel opdagen. Met slechts een bedoeling: om zich nog vóór aanvang van het evenement in gezamenlijkheid terug te trekken. Daarmee maken collega’s symbolisch duidelijk dat het zo niet verder kan.

Rechtstaat

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtstaat met de actie niet in gevaar mag komen. “Zo’n actie zouden we nooit kunnen rechtvaardigen. Juist daarom wordt bij #geenspoedgeenpolitie een uitzondering gemaakt voor duidelijke spoedmeldingen.” Daarnaast kan – mits goed beargumenteerd- bij hóge uitzondering per incident worden bepaald dat afwijken van de lijn nodig is omdat anders de openbare orde en veiligheid in het geding komt.

De ultieme stap

Het platleggen van de politieorganisatie is de ultieme stap in een lang CAO-traject. De vele acties die de politiemensen daarbij hebben gehouden eerst publieksvriendelijk (geen boetes geven en innen), daarna hinderlijk (Geen ondersteuning deurwaarders. Geen politie bij festival Decibel, Ground Zero, Fortuna-FC Utrecht. Gevarenzone Eindhoven, Den Haag, Utrecht Amsterdam). #Geenspoedgeenpolitie is dé overtreffende trap. “We betreuren het, maar het kabinet en het ministerie hebben het hierop aan laten komen. Het zal voor iedereen even doorbijten zijn, maar het kan niet anders.”

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.