* KunstPurmerend

Kunstroute Purmerend: Purmerendse kunstenaar Marcus uitgelicht

Purmerend – Vandaag en morgen, 7 oktober 2018,  zal de jaarlijkse veelzijdige en kleurrijke kunstroute plaats vinden in Purmerend, Zuidoostbeemster en Kwadijk. Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd een gevarieerd aanbod samen te stellen in de diverse disciplines van de beeldende kunst.

Bezoekers maken kennis met kunstenaars uit Purmerend en directe omgeving, zowel persoonlijk als met hun werk, in hun ateliers of op een gastlocatie. De grote di­versiteit aan kunstdisciplines en het contact met de kunstenaars biedt voor elke bezoeker de mogelijkheid meer te weten te komen over zijn of haar fa­voriete kunstvorm. 15 kunstenaars zijn te bezoeken.

Kijk voor meer informatie op www.kunstroutepurmerend.nl

Uitgelicht

Wij spraken met kunstenaar Marcus (Mark de Vries) die zijn atelier heeft aan het Molenplantsoen 4 langs de Where.

Marcus is geboren in 1967 in de Pijp te Amsterdam als tweede zoon van Alie en Manus, Graficus bij Van Roesel te Amsterdam.

In 1973 verhuisde het gezin vanwege werk naar Purmerend waar Manus kwam te werken bij Henkes Senefelder, destijds de grootste particuliere werkgever van Purmerend en landelijk bekend als een hoge kwaliteit drukkerij. Als kind waren de bezoekjes aan zijn pa op het werk zeer interessant voor Marcus en zo kwam hij op jonge leeftijd in aanraking met de grafische industrie. Marcus volgde een opleiding mechanische techniek aan het LBO, waar de cijfers voor wiskunde met gemiddeld een zes in schril contrast stonden tot handvaardigheid en tekenen met veelal tienen.

Het tekenpotlood werd in 2008 ingeruild voor een penseel en spuitbussen en het papiertje voor een doek,

Na zijn opleiding is hij via een aantal banen, o.a. in een lak spuiterij ook terecht gekomen bij Henkes Senefelder en heeft daar zijn eerste grafische opleidingen gevolgd. Eerst grafisch vakman en later offset technieken en grafisch technicus. Net voor de fusie is Marcus overgestapt naar een kleine drukkerij in Amsterdam waar hij met succes de opleiding Grafisch Management heeft afgerond in 2001.

Zijn stijl is niet in één hokje te plaatsen.

Het tekenpotlood werd ingeruild voor een penseel en spuitbussen en het papiertje voor een doek. Het moest groter
en wat grover. Het “imperfecte” of ruige in schilderijen heeft bij Marcus altijd een voorkeur gehad. Zijn inspiratie haalt hij ook meer uit een moderne Herman Brood dan uit een Rembrandt. Niet het resultaat maar het “maken” van een schilderij is dan ook het doel. Het bezig zijn met spuitbussen, verf en sjablonen geeft een vrij gevoel. Als er belangstelling is voor een afgerond kunstwerk is dat natuurlijk geweldig maar is geen uitgangspositie om aan een werk te beginnen. Opdrachten zijn dan ook niet echt aan de orde.

Het bezig zijn met spuitbussen, verf en sjablonen geeft een vrij gevoel.

Hij experimenteert graag met nieuwe ideeën en technieken. De soms terugkerende teksten in zijn oudere werk verraden wel zijn grafische achtergrond. Werken met eigen uitgesneden sjablonen en daar ook mee ondertekenen kenmerkt een deel van zijn stijl. Vrij schilderen is waar het bij Marcus om draait. Vrij zijn om te doen en te maken waar hij zin in heeft.

Een Freepainter dus.

Kijk voor meer informatie en de werken op: http://www.freepainter.nl. Of bezoek morgen van 11:00 tot 17:00 uur het atelier van Marcus aan het molenplantsoen 4, Purmerend. Ook 14 andere kunstenaars ontvangen u graag.

Foto’s: Rob Klaucke


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.