13.8 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
Home* gezondheidWethouder Harry Rotgans geeft startsein Week voor de Gezonde Jeugd

Wethouder Harry Rotgans geeft startsein Week voor de Gezonde Jeugd

Purmerend – Alle kinderen verdienen het om gelukkig en gezond te leven. Een beweegvriendelijke buurt, een gezonde schoolomgeving en ouders die kennis hebben van de schijf van vijf, zouden dan ook de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Daarom organiseert Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) van 11 tot en met 15 maart de Week voor de gezonde jeugd; een week waarin de organisatie zich landelijk maar vooral lokaal hard maakt voor een gezonde generatie.

In Purmerend trapte vanmiddag wethouder Rotgans samen met Spurd en JOGG-Purmerend de week af met de activiteit ‘geblinddoekt groente proeven’ bij Albert Heijn XL in Purmerend. Kinderen konden blind verschillende soorten groenten proeven en moesten deze smaken herkennen. Hierna ontvingen zij een diploma.

Tijdens deze week worden initiatieven die bijdragen aan een gezondere omgeving voor kinderen in Purmerend in het zonnetje gezet. Zo wordt vrijdag 15 maart een profielwerkstuk ‘fastfoodvermindering’ door twee leerlingen van het Da Vinci College aangeboden aan wethouder Harry Rotgans. Bovendien organiseert Spurd en JOGG-Purmerend op de stakingsdag van het onderwijs, vrijdag 15 maart, een pop-up sportspektakel mét geblinddoekt groente proeven in de Kraal en de Vaart van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Harry Rotgans, wethouder Gemeente Purmerend: “Wij willen allemaal het beste voor onze kinderen. Een goede start in het leven, met de beste kansen voor een mooie toekomst. Ook hiervoor geldt: jong geleerd is oud gedaan. Hoe mooi is het als kinderen straks het goede voorbeeld geven aan hun ouders?”

Floor Volker, JOGG-regisseur Purmerend: “Als je kinderen zelf laat kiezen welke groente ze willen leren eten, dan zijn ze meer gemotiveerd! Daarom krijgen kinderen na het blind proeven een groente challenge mee naar huis. Ze kunnen zelf tekenen welke groente ze willen leren eten. Na 15x proeven hebben ze de challenge gehaald!” Ook volwassenen kunnen alle smaken aanleren, door deze smaak 15x op verschillende dagen, te proeven.”

In Nederland is gemiddeld één op de zeven kinderen (13,6%) te zwaar en in achterstandswijken kan dit oplopen tot één op de drie. Kinderen met overgewicht zijn minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden vaker gepest en krijgen later vaak te maken met problemen rond hun gezondheid. Dit is schokkend, maar zeker niet onlogisch: de omgeving waarin kinderen leven verleidt op allerlei manieren tot ongezond gedrag. 

Omdat je een omgeving niet van buitenaf kunt veranderen, zit JOGG er middenin. In meer dan 130 gemeenten door heel Nederland maken JOGG-teams het verschil. Zij zetten zij zich dagelijks in om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. “Kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl, worden fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust voor de toekomst. En wie wil dat nou niet? Ieder kind heeft recht op een gezonde jeugd”, aldus Marjon Bachra, directeur JOGG.

Fotografie: © RegioPurmerend.nl

Releavante artikelen:

Uitreiking Baby Groente Box door wethouder Rotgans

Kinderen ontbijten met loco-burgemeester en wethoudersSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.8 ° C
15 °
12.8 °
72 %
1.5kmh
100 %
vr
18 °
za
16 °
zo
19 °
ma
19 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.