9.8 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
HomeBREAKINGCollegebesluit: Beusebos wordt de nieuwe locatie van Van Der Valk

Collegebesluit: Beusebos wordt de nieuwe locatie van Van Der Valk

Purmerend – Het college heeft besloten dat Van Der Valk zich mag gaan vestigen in het Beusebos. Het voorstel van het college heeft als gevolg dat de hotelketen circa 2,3 hectare van het gebied mag gaan gebruiken. Het overige gebied wil het college – conform het coalitieakkoord – gaan inrichten als natuur-, recreatie- en wandelbos met een educatief karakter. Als de gemeenteraad hier mee instemt dan stelt het college voor om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor inrichting, eigendom en beheer van dit bos. 

De gemeente Purmerend onderzocht wel alternatieve locaties.

De beoogde ondernemer Matser BV wil het hotel alleen realiseren op een locatie die zichtbaar is vanaf de A7 en vanaf die snelweg direct en eenvoudig te bereiken is. “In en om de binnenstad maar verder weg van de A7 is voor hem niet exploiteerbaar. Bovendien zijn er in en om de binnenstad geen voldoende grote vrij beschikbare locaties te vinden. Aan de A7 op loopafstand van de binnenstad zijn wel een aantal mogelijk geschikte locaties gevonden die nader onderzocht zijn. Hierbij is ook de eerder overeengekomen locatie in de kom A7 meegenomen.”

Naast het onderzoek door Decisie is gekeken naar de mogelijke effecten op natuur en milieu van een aantal alternatieve locaties – aldus het college.

Er is een flora en fauna onderzoek uit 2017 beschikbaar voor het hele gebied dat eigendom is van gemeente Purmerend in de kom A7. “Hieruit blijkt dat de realisatie van het hotel in het noordelijke deel van dit gebied geen grote gevolgen heeft. In het zuidelijke deel van het gebied broedde in 2017 een havik. Daarmee is vestiging van het hotel in dit deel van het bos uit oogpunt van natuur en milieu minder gunstig. Er is een flora en fauna scan gedaan voor de alternatieven zuidelijkste deel kom A7 en sportvelden nabij kom A7. Hieruit blijkt dat de sportvelden en omliggende bomen en struiken foerageergebied zijn voor een havik. Als het hotel op deze locatie zou komen dan zal compensatie voor dit foerageergebied elders gevonden moeten worden. In het zuidelijkste deel van de kom A7 zijn tot nu toe geen beschermde dieren of planten aangetroffen.”

“Bij het afwegen van mogelijke alternatieve locaties zijn ook de juridische en financiële
consequenties bekeken.”

Financieel kennen alleen de locaties op terrein dat eigendom is van de gemeente Purmerend in het Beusebos een positief saldo. “Een aantal onderzochte locaties zijn particulier bezit waarbij bereidheid tot verkoop en gevraagde grondprijs onzeker zijn. De locatie sportvelden kent grote kosten voor verplaatsen sportvelden waardoor het netto resultaat van een hotel op deze locatie waarschijnlijk negatief zal zijn.”

Eerder sloot de gemeente een anterieure overeenkomst

Gemeente Purmerend: “Juridisch gezien is het niet nakomen van de afspraken over de locatie van het hotel zoals vastgelegd in de gesloten anterieure overeenkomst alleen mogelijk als de ondernemer en de gemeente het eens zijn over een alternatieve locatie. Ook als de gemeenteraad zou besluiten het bestemmingsplan voor het hotel in de kom A7 niet vast te stellen kan de overeenkomst ontbonden worden. Voor het overige heeft het college zich in 2017 met het sluiten van deze overeenkomst gecommitteerd aan het realiseren van het hotel in de kom A7. Belangrijk is dus hoe de ondernemer aan kijkt tegen een alternatieve locatie voor het hotel.”

De ondernemer heeft het rapport van onderzoeksbureau Decisie gekregen. Zowel in een gesprek met beide wethouders als schriftelijk heeft hij gereageerd op dit rapport. “Hij is van mening dat na een zorgvuldig onderzoek gekozen is voor de afgesproken locatie in de kom A7 en dat deze locatie nog steeds duidelijk de beste locatie is voor een succesvolle exploitatie van het nieuwe Van der Valk hotel. Hij wil graag zo snel mogelijk verder gaan met voorbereiden van de ontwikkeling op de afgesproken locatie. Het nieuwe hotel zal daarbij volgens de hoogste duurzaamheidseisen van het Breeam concept gerealiseerd worden. Ook wil de ondernemer graag dat de omgeving van het hotel groen blijft. Hij is bereid het omliggende gebied te kopen en in te richten en te beheren als natuur-, recreatie- en wandelbos wat gebruikt kan worden zowel door de gasten van het hotel als de omwonenden van het gebied.

RTV-Purmerend had een interview met de verantwoordelijke wethouders.

Relevante artikelen en video’s:

Van der Valk slaat vleugels uit in Beusebos

Beusebos bedreigd door landelijke hotelketen

Vrienden van het Beusebos: “College heeft onrechtmatig het bos afgesloten”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.8 ° C
10.6 °
8.9 °
77 %
4.9kmh
74 %
zo
10 °
ma
10 °
di
8 °
wo
9 °
do
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.