* Edam-Volendam

Na Pim en Geert is Thierry de nieuwe man in Volendam (video)

Edam-Volendam – Nergens in Nederland is Thierry Baudet zo populair als in Edam-Volendam. Ruim 40 procent van de stemmers in het vissersdorp kiest voor zijn Forum voor Democratie. Een opmerkelijke switch of was dit te verwachten? “Wilders staat alleen maar van de zijkant te schreeuwen.”

Na de moord op Pim Fortuyn (2002) stemde maar liefst 35,7 procent van de kiezers in Volendam op zijn LPF. Twaalf jaar later werd de PVV van Geert Wilders bij de Europese verkiezingen de grootste met 35 procent. Hoewel Volendam de VVD en het CDA ook altijd trouw is gebleven, zorgden Fortuyn en Wilders er voor politieke aardverschuivingen. Sinds gisteren schalt er een nieuwe naam over de dijk: Baudet.

‘Geen gekkigheid’

“Als één een groene tuinset heeft, doen we het allemaal”, zo verwoordt een bezoeker van het Praathuis het heersende politieke gevoel. Waarom het Forum voor Democratie hier zo populair is? “We willen ons geld niet wegbrengen aan gekkigheid als het klimaat”, antwoordt een mevrouw verderop.

Bovendien is Baudet fris en nieuw, zo hoor je geregeld in het dorp. En Geert Wilders heeft inmiddels zijn kans wel gehad, wordt er aan toegevoegd: “Die maakt alleen maar kabaal.” In Volendam wordt gedacht dat Baudet gematigder is en wel wil meeregeren.

Zorg

Baudet mag dan op veel steun kunnen rekenen in Volendam, zijn achterban lijkt nog niet helemaal op de hoogte van de plannen van het FVD. “Ze zouden het geld beter kunnen besteden aan de zorg”, vertelt een vrouwelijke FVD-kiezer. Of Baudet daar al iets over heeft gezegd? Aarzelend: “Ehm, een beetje..”

Bron: Mediapartner NH-Nieuws.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.