10.2 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
Home* OpinieLegionella uitbraak in Purmerend

Legionella uitbraak in Purmerend

Legionella uitbraak na renovatiewerkzaamheden aan de Mercuriusweg in Purmerend. Het zou zomaar een scenario kunnen zijn voor een slechte film. Vandaar dat we de koptekst wat scherp aanzetten. Maar de werkelijkheid ligt verscholen in juridische teksten en verwijzingen uit wetsartikelen. Een werkelijke Legionella uitbraak lijkt niet ver weg. 

Eind vorig jaar meldde de bewonerscommissie van de Mercuriusflat, Woningcoöperatie Intermaris – eigenaar van het complex, dat er niet volgens de regels (NEN 1006) gewerkt werd. Deze vraag monde uit in een juridisch steekspel en het bekende ‘van het kastje naar de muur’. 

Het verhaal begint bij een monteur van de Firma Hemubo die zijn mond voorbij spreekt in verband met het aanleggen van een waterleiding. De bewoner wijst de monteur direct op eenzelfde situatie in de meterkast. In de meterkast zijn leidingen op dezelfde wijze gemonteerd waarbij opwarming van de koud waterleiding mogelijk is “Kan het daar dan wel?”, vraagt de bewoner zich af. “Maak u zich daar maar niet zo druk over meneertje, dat zit wel goed.” Kortom de argwaan was gewekt. 

Is hier sprake van willens en wetens verkeerd monteren? Of is het een kwestie van werken en spelen met de gezondheid van zo’n 340 huishoudens aan de Mercuriusweg ten gunste van de diverse economische belangen. Legionella ontwikkelt zich in ons drinkwater wanneer de temperatuur hoger wordt dan 25 graden. Als de temperatuur van het drinkwater tussen de 25 en 55 graden Celsius is, groeit de Legionella-bacterie exponentieel. Bij temperaturen boven de 60 graden Celsius is geen groei meer mogelijk en regenereert de bacterie zelfs.

Na een aantal slapeloze nachten en veel zoekwerk in onder andere het bouwbesluit begon de wedloop naar het bekende kastje. Intermaris ontkent dat er een probleem is en beroept zich op dan nog niet bestaande metingen. De installateur schakelt een technisch bureau in, waar de Gemeente Purmerend middels een tweede rapport de grond mee aanveegt. 

De e-mails en rapporten vliegen over en weer en de toon wordt steeds grimmiger. Alle betrokkenen wijzen wat de aansprakelijkheid betreft naar elkaar maar een adequate oplossing lijkt heel ver weg. 

In ons geheugen ligt de Legionella uitbraak van twintig jaar geleden. Tijdens een bloemen en plantenshow sterven er 32 personen aan een legionella besmetting. Na jarenlang touwtrekken lijkt een badenverkoper de boosdoener.

In hal 3 stonden diverse bubbelbaden en één daarvan was gevuld met water uit de brandslang die al langere tijd niet gebruikt was. In deze slang of waterleiding had zich een agressieve legionella bacterie ontwikkeld. 

De badenverkoper had verzuimd veiligheidsmaatregelen te nemen omdat de baden toch niet gebruikt zouden worden.

Direct na dit verschrikkelijke ongeval werden er in allerijl maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Hoe groot is de kans dat wij u dit daadwerkelijk moeten berichten:

Legionella uitbraak in Purmerend.

Wij houden u op de hoogte.  

Eventuele opmerkingen kunt u sturen aan [email protected] 


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
10 °
94 %
2.2kmh
100 %
vr
10 °
za
9 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.