20.1 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomePurmerendEerste blok woningen aardgasvrij gemaakt in proeftuin Purmerend

Eerste blok woningen aardgasvrij gemaakt in proeftuin Purmerend

Purmerend – Vandaag, 9 oktober, is in Purmerend het eerste blok woningen aardgasvrij gemaakt. De directeur generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bezocht een van de eerste gasvrije woningen. Na afloop bevestigde hij het bord ‘Gasvrij Purmerend’ buiten op de voorruit. Alle aardgasvrije woningen in dezelfde straat ontvingen eenzelfde bord. In één oogopslag is duidelijk welke woningen nu van het aardgas af zijn. 

Vorig jaar oktober was Purmerend één van de 27 gemeentes die in het kader van het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW) een Rijksbijdrage ontving om bewoners te steunen in het aardgasvrij maken van hun woning. De wijk Overwhere in Purmerend is binnen de proeftuinen aardgasvrije wijken één van de meest vergevorderde. De woningen in Purmerend zijn binnen de proeftuinen de eerste woningen van particuliere eigenaren die aardgasvrij worden middels een wijkgerichte aanpak.

Bewonersgerichte aanpak

In Overwhere-Zuid heeft de gemeente het zwaartepunt gelegd op het betrekken van bewoners. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze hun woning verwarmen en bepalen dus ook zelf of zij mee willen in de transitie naar aardgasvrij. In het eerste deel van de proeftuin, 95 woningen groot, gaat nu 94% van de bewoners mee in de energietransitie.

Wethouder Van Meekeren is trots op het bereikte resultaat: ‘Het is nooit ons doel geweest om als eerste gemeente woningen te kunnen overzetten, maar toch is het leuk dat ons dat gelukt is. Ik ben nu vooral blij dat we deze bewoners in een soepel proces hebben kunnen omzetten en dat daarbij alles zonder problemen is verlopen. Het is een bewijs dat een goede samenwerking tussen de gemeente en alle partijen, zoals de netbeheerder, Stadsverwarming Purmerend en de bewoners zelf, een voorwaarde is voor succes.’

Relevante artikelen:

Aardgasvrije wijk in Overwhere-Zuid stap dichterbij (video)

Grote meerderheid bewoners pilotwijk Overwhere-Zuid tekenen voor aardgasvrije woning

Aan de slag met aardgasvrij in Purmerend

Na het gasverbod: het warmtegebodSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.1 ° C
21.1 °
18.9 °
62 %
0.5kmh
9 %
wo
18 °
do
18 °
vr
21 °
za
20 °
zo
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.