15.9 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
Home* KunstPurmerendse kunstenaar restaureert peperduur wereldberoemd kunstwerk

Purmerendse kunstenaar restaureert peperduur wereldberoemd kunstwerk

Purmerend – Een Parijse kunstgalerij stelde afgelopen woensdag een opmerkelijk werk voor van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Het werk bestaat uit  een met een stuk duct-tape aan de muur geplakte banaan. Bij een veiling van Art Basel Miami gingen de eerste twee edities alvast de deur uit voor omgerekend €108.000.

Het werk, dat ‘Comedian’ heet, is dus door verschillende kopers gekocht: zij kopen niet de in Miami tentoongestelde banaan maar ze kopen het concept achter het kunstwerk: wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina’s tellend document tegen de muur plakken. Cattelan staat bekend voor zijn uitdagende kunstwerken. Een wc-pot van 18-karaats goud haalde in september nog de kranten.

Opgegeten

Het werk werd echter zaterdag van de muur gehaald door David Datuna, die zelf performance kunstenaar is. Hij at de banaan op en filmde dat ook. „Ik hou van het werk van Cattelan en ik hou van deze installatie. Het smaakte heerlijk”, plaatse hij als toelichting bij het filmpje.

Restauratie

Toen dit bericht de Purmerendse kunstenaar Marcus bereikte bedacht hij zich geen moment. “Ik begrijp beide kunstenaars heel goed. Natuurlijk is het een zeer aparte vorm van kunst of eigenlijk aandacht trekken. Het gaat hier overduidelijk om de kunstvorm “hoe krijg ik faam” en dat is al een kunst op zich.”, zegt Marcus.” Zowel Maurizio Cattelan als David Datuna zijn hierin bijzonder geslaagd met hun actie. Blijft natuurlijk een feit dat door de actie van Dutana een peperduur kunstwerk onherstelbaar is beschadigd.”

Zonder te aarzelen is Marcus aan de slag gegaan en heeft de ‘Comedian’ direct volledig hersteld. Dit keer niet op een muur maar op doek zodat het rond lunchtijd gewoon even opgeborgen kan worden om acties zoals die van David Datuna te voorkomen. Marcus laat weten dat Maurizio Cattelan het totaal gerestaureerde kunstwerk bij hem met een knipoog mag afhalen.

Het kunstwerk is te bekijken in de etalage van d’ Artclub mini galerie aan de Molenplantsoen 4 in Purmerend.

Freepainter Marcus

Artiest kunstschilder acrylverf kleurrijk kunst MarcusSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15.9 ° C
17.9 °
14 °
74 %
2.2kmh
65 %
za
16 °
zo
18 °
ma
17 °
di
18 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.