12.8 C
Purmerend
donderdag 13 juni 2024
Home* parkerenVoorstel wijzigingen parkeren in en rondom centrum

Voorstel wijzigingen parkeren in en rondom centrum

Purmerend – Als het aan het college ligt, gaat er heel wat veranderen wat betreft het parkeren in en rondom het centrum. Naar aanleiding van de drukbezochte informatieavonden over dit thema in september, heeft de gemeente dit voorstel van maatregelen gemaakt. Als de raad in februari 2020 instemt met de maatregelen zal het parkeerbeleid er vanaf 1 juli als volgt uitkomen te zien:

Wijziging vergunningsgebieden

– Het vergunningsgebied Centrum wordt afgebakend door de historische binnenstad, en is inclusief de Emmakade en de Liduinatuin.

– De straten Brantjesoever, Herengracht, Vooruitstraat, Bernard Nieuwentijtstraat, Fresiastraat, Hyacintenstraat, Oranjestraat, Purmersteenweg/Purmersteenweggemeentehuis gaan vallen onder het nieuwe gebied Zuiderpolder.

– De Overweersepolderdijk gaat vallen onder het gebied Wagenweg.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Overloopgebied

Langs de rand van het gebied Zuiderpolder en Centrum komt er een overloopgebied. Dit houdt concreet in dat je met een vergunning voor gebied Centrum ook kunt parkeren in de omgeving van het stadhuis en de Julianastraat. Met een vergunning voor gebied Zuiderpolder kun je ook parkeren in de Liduinatuin en op de Emmakade. Het overloopgebied is aangegeven op de kaart.

Wijziging belanghebbendenplekken

De straten waar op dit moment alleen vergunninghouders mogen parkeren worden omgezet naar betaalde parkeerplekken, waar vergunninghouders ook mogen staan. De straten waar de maatvoering en inrichting een goede afwikkeling van het verkeer belemmert en daarmee niet voldoen aan de CROW norm, blijven alleen beschikbaar voor vergunninghouders. Dit is het geval voor de parkeerplekken in de steeg achter de Purmersteenweg (ook bekend als de ‘Wolthuissteeg’) en de Barak. Hier mag je ook niet met een bezoekersvergunning parkeren.

Tarief en reguleringstijden Centrum 

Voor het hele vergunningsgebied Centrum geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur tegen een tarief van €2,50 per uur. Er is een dagkaart (tarief: € 7,50) beschikbaar op de Schapenmarkt, de Plantsoengracht (het parkeerterrein bij de oude begraafplaats) en het parkeerterrein aan de Kanaalstraat. Op overige plekken wordt de dagkaart afgeschaft.

Zuiderpolder

In de straten ten westen van de Wolthuissingel en de Dahliastraat geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur tegen een tarief van €1,- per uur. Dit geldt voor de straten: Herengracht, Vooruitstraat, B. Nieuwentijtstraat, Hyacintenstraat, Julianastraat, Julianaplein, Oranjestraat, Fresiastraat. Voor de straten ten oosten van de Wolthuissingel en Dahliastraat geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur tegen een tarief van €1,- per uur. Dit geldt voor de straten: Populierenstraat, Beukenstraat, Esdoornlaan, Kastanjelaan, Wilhelminalaan, Stationsweg, Wolthuissingel, Brantjesoever. Op het parkeerterrein voor het stadhuis geldt een tarief van € 2,50 per uur.

Parkeerterreinen goedkoop dagtarief (Zuiderpolder): Op het parkeerterrein aan de Stationsweg kan voor € 2,- per dag geparkeerd worden. Dit terrein wordt in maart opgeleverd en heeft ca. 85 parkeerplekken.

Overweerse polderdijk (Wagenweggebied): Voor de Overweerse polderdijk geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur tegen een tarief van €1,- per uur.

Parkeervergunningen voor bewoners

In parkeervergunningsgebied Centrum blijft maximaal 1 vergunning per adres gelden. Parkeren op eigen terrein wordt in mindering gebracht.

In het nieuwe gebied Zuiderpolder, waar regulering wordt uitgebreid met diverse straten, gelden dezelfde overgangsregels als het Wagenweggebied. De huidige bewoners hebben recht op maximaal 2 parkeervergunningen en nieuwe bewoners na de invoeringsdatum hebben recht op 1 parkeervergunning per adres. Parkeermogelijkheden op eigen terrein worden in mindering gebracht op het aantal parkeervergunningen.

De adressen van de Overweerse polderdijk vallen onder de regels van het vergunningsgebied Wagenweg. Hier geldt dezelfde overgangsregeling als in het nieuwe vergunningsgebied Zuiderpolder.

Bezoekersvergunning

Bewoners van alle gereguleerde gebieden kunnen een bezoekersvergunning aanvragen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bezoekersvergunningen worden niet verleend aan bewoners van woningen/appartementen waarvan de totale parkeerbehoefte (bewonersdeel en bezoekersdeel) op eigen terrein is gefaciliteerd en dat ook uitsluitend bedoeld is voor eigen gebruik. De bezoekersvergunning wordt gelijktijdig met de invoering van alle wijzigingen per 1 juli ingevoerd. Hierover wordt u tegen die tijd nog nader geïnformeerd.

Parkeervergunning voor bedrijven

Het aantal vergunningen dat per bedrijf kan worden aangevraagd blijft maximaal 2 per adres. Parkeren op eigen terrein wordt in mindering gebracht.

Met dank aan Piet Jonker voor het maken van deze opsomming.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Ik las vandaag op NH Nieuws het volgende:
  Purmerendse ondernemers zijn stomverbaasd: ‘Minder parkeerplaatsen maar meer winst?”

  Quote 1:
  Uit voorspellingen van het centraal bureau voor de statistiek blijkt dat de gemeente Purmerend verwacht komend jaar bijna 1,3 miljoen euro meer aan parkeerheffingen  binnen te halen. En dat terwijl de gemeente honderden parkeerplaatsen heeft opgedoekt, waaronder een complete parkeergarage. Ondernemers zijn verbaasd over het gegoochel met parkeeropbrengsten.

  Quote 2:
  De gemeente zegt niet te weten waar de precieze voorspellingen baseert maar geeft aan wel meer parkeerinkomsten te verwachten. De stijging van inkomsten zou onder meer te maken hebben met de uitbeiding van de tijden dat er voor parkeren in Purmerend betaald moet worden.

  Volledig artikel en bron:
  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/260922/purmerendse-ondernemers-zijn-stomverbaasd-minder-parkeerplaatsen-maar-meer-winst

 2. Ik hoorde van de week ergens dat lokale winkelcentra het erg goed doen, in tegenstelling tot het winkelhart van een stad. Als ik dit zo lees snap ik dat wel. Zelf ga ik ook alleen maar ergens heen als ik er ten eerste makkelijk kan komen met de auto en dan moet ik er ook nog makkelijk en bij voorkeur gratis kunnen parkeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
12.8 ° C
13.9 °
10.6 °
76 %
4.9kmh
46 %
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °
ma
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.