18.3 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomeInformatiefHeb ik een bril nodig?

Heb ik een bril nodig?

Meer dan de helft, namelijk 6 op de 10 van de mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. En er wordt voorspeld dat dit aantal alleen maar blijft groeien. Dit is grotendeels genetisch bepaald; bij je geboorte staat meestal al vast of je later slechter gaat zien. Toch heb je zelf enigszins in de hand hoe snel het zich ontwikkelt. Onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan daglicht bijdraagt aan bijziendheid, oftewel het niet scherp kunnen zien van voorwerpen die ver weg zijn. Door veel buiten te zijn en minder naar je beeldscherm te staren, ga je dit tegen.

Uiteraard kan het door erfelijke factoren nog steeds zo zijn dat je aan de bril moet. Wij behandelen een aantal indicatoren waaraan je kunt merken of het tijd is voor een bezoekje aan de opticien. Je kunt eerst ook een online test doen om te kijken of je een bril nodig hebt. Als de opticien uiteindelijk aangeeft dat er wat aan je ogen mankeert, kom je onherroepelijk voor de keuze te staan: een bril of lenzen? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.

Onduidelijk zien

Normaal gesproken ga je niet van de een op de andere dag slechter zien. Het is een geleidelijk proces, dat kan beginnen met het niet meer herkennen van bekenden op straat of het niet meer kunnen lezen van verkeersborden. Veel met je ogen knijpen om iets te kunnen zien is een ander signaal.

Leesproblemen

Misschien heb je geen zichtproblemen, maar heb je wel moeite met het lezen van de krant of een boek, waarbij je veelvuldig moet knipperen om een duidelijk beeld te krijgen. Dat betekent niet dat je permanent een bril nodig hebt, een simpele leesbril kan al wonderen doen. Bij de meeste mensen beginnen de klachten rond hun 40ste. Het kan ook zijn dat je zowel dichtbij als veraf niet duidelijk ziet. Dan kun je kiezen voor een multifocale bril.

Hoofdpijn

Bij onverklaarbare hoofdpijn kan het zijn dat je ogen dagelijks te veel moeite moeten doen om te kunnen zien. Hierdoor worden ze sneller moe. Dit resulteert in een vervelend en stekend gevoel in je hoofd. Een bezoekje aan de opticien kan dit probleem snel verhelpen.

Lenzen, een bril of allebei?

Als uit een oogtest blijkt dat je ogen inderdaad ondersteuning nodig hebben, kom je voor de keuze te staan: een bril of lenzen? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, maar het ene is niet noodzakelijk beter dan het andere. Het gaat er voornamelijk om waar je je het prettigst bij voelt.
Er zijn mensen die bang zijn dat hun ogen achteruitgaan door het dragen van een bril. Dit is niet waar, bovendien worden je ogen er ook niet lui van. Ze blijven nou eenmaal achteruitgaan, dat heeft niks met je bril te maken. Verder zien sommigen een bril als een mooi accessoire, anderen vinden een bril op hun neus storend. Dan bieden lenzen uitkomst. Ook bij de meeste (contact)sporten is het vaak prettiger om lenzen te dragen dan een bril. Houd er wel rekening mee dat je in het begin veel tijd kwijt kan zijn met je lenzen in doen. Je zult er dus het nodige geduld voor moeten opbrengen. Eigenlijk is het ideaal om zowel lenzen als een bril te hebben. Dan kun je na een lange dag lenzen dragen je bril opzetten, waardoor je ogen tot rust komen. Of juist lenzen in doen voordat je gaat sporten. Waar je ook voor kiest, onderneem op tijd actie als je merkt dat je zicht achteruit gaat!Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.3 ° C
19.4 °
17.8 °
77 %
4kmh
100 %
di
20 °
wo
21 °
do
23 °
vr
18 °
za
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.