15 C
Purmerend
zaterdag 15 juni 2024
HomeInformatiefInflatie in juli 4,6 procent bij snelle raming "boodschappen 11,6 procent duurder"

Inflatie in juli 4,6 procent bij snelle raming “boodschappen 11,6 procent duurder”

Bij de snelle raming was de inflatie in juli 4,6 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In juni waren consumentengoederen en -diensten 5,7 procent duurder dan een jaar eerder. Op 8 augustus worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd. Al meerdere maanden verschilt deze niet met de snelle raming.

Een inflatie van 4,6 procent in juli 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,6 procent hoger zijn dan in juli 2022. De inflatie van 4,6 procent in juli komt dus niet bovenop de inflatie van 5,7 procent in juni. Boodschappen zijn nog steeds aan de hoge kant en zijn in juli 2023 11,6 procent duurder dan een jaar geleden. In twee jaar tijd zijn de boodschappen meer dan 30 procent duurder geworden.

Prijsontwikkeling productgroepen

Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 8 augustus wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Nieuwe methode energieprijzen

Het CBS gebruikt vanaf juni 2023 een nieuwe methode om energieprijzen te meten en verwerken in de CPI. Voor de nieuwe methode worden contractgegevens van huishoudens bij energieleveranciers verzameld. Op basis van deze data wordt nauwkeuriger berekend welke tarieven huishoudens werkelijk voor gas en elektriciteit betalen. Bij de oude methode werden alleen prijzen van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers kunnen afsluiten gebruikt.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15 ° C
16.1 °
13.3 °
73 %
10.7kmh
68 %
za
17 °
zo
16 °
ma
18 °
di
21 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.