20.1 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomeBeemsterKogels vlogen in het rond bij 'bende-oorlog' Purmerend, maar wie heeft er...

Kogels vlogen in het rond bij ‘bende-oorlog’ Purmerend, maar wie heeft er geschoten?

In het onderzoek naar al het geweld in Purmerend van afgelopen voorjaar, stond vandaag verdachte Zakaria A. voor de rechter. Hij wordt onder andere verdacht van een poging tot moord tijdens een vuurgevecht in Middenbeemster. Justitie vindt dat A. lichtzinnig omgaat met brandbommen, beschietingen en explosieven waar onschuldigen het slachtoffer van zijn geworden. A. zegt zelf juist een slachtoffer te zijn en dat het Openbaar Ministerie (OM) de boel opblaast.

“Hij heeft niet geschoten, hij werd beschoten”, zo vat Mark-Jan Bouwman, de advocaat van Zakaria A., de situatie op 11 april 2023 vandaag in de rechtbank samen.

Het is op 11 april ongeveer 22.00 uur als de deurbel gaat bij het ouderlijk huis van A. in Middenbeemster, verklaart hij vandaag voor de rechter. Vier jongens staan voor de deur, ze zijn op zoek naar de broer van A. Hij heeft gelijk het gevoel dat het mis is, ook omdat hij twee van de vier jongens al eerder die middag heeft zien rondscharrelen bij de auto van zijn moeder.

Vuurgevecht in een woonwijk

Samen met zijn vader gaat A. naar buiten om de jongens tegemoet te treden. Dan gaat het iets verderop mis. Volgens A. zou een van de vier een pistool hebben laten zien om te dreigen, een andere jongen begint kort daarna met schieten richting A. en zijn vader. 

Volgens de officier van justitie zou A. hebben teruggeschoten en ontstaat er een vuurgevecht midden in een woonwijk. A. ontkent dit en zegt te zijn gevlucht. Volgens hem probeert de officier van justitie met zijn verhaal ‘kaartjes te verkopen van een spannende film’. “Maar als je die gaat zien, valt het reuze mee.”

Op de plek waar geschoten is, vindt de politie twee soorten kogelhulzen en kogelinslagen in een geparkeerde auto en in een deurpost. Naast Zakaria A. is ook Malakai F. een verdachte in deze zaak.

Dat het geweld zich niet alleen beperkt tot de straat, bleek tijdens een voorzitting afgelopen maandag. Daar werd duidelijk dat op 19 juni verdachte Malakai F. in de gevangenis is neergestoken met een gebroken stuk glas en een afgebroken vork. Dit is vermoedelijk gedaan door de oudere broer van Zakaria A., die op dat moment in dezelfde inrichting zat.

‘Verkeerde adres bradda’

De officier van justitie meent niet alleen dat A. die avond wel heeft teruggeschoten, maar ook dat hij daarna op jacht ging naar de daders.

Een dag later wordt er geschoten op een voordeur in de Weverstraat in Purmerend. Vermoedelijk een van de voordeuren van de rivalen. Alleen wordt hier de verkeerde deur geraakt, namelijk die van de onschuldige buren. In die deur is later hetzelfde kaliber munitie teruggevonden als waarmee geschoten is in Middenbeemster. 

Uit taps die de officier vandaag voorleest in de rechtszaal zou blijken dat A. boos is dat hem het verkeerde huis is aangewezen. A.: “Jij stuurt mij naar kanker verkeerde adres bradda, ben je dom ofzo?!”

“De contouren van het conflict worden steeds meer duidelijk, maar helaas lijkt het conflict nog niet ten einde.” officier van justitie

De daaropvolgende nacht van 14 april wordt het ouderlijk huis van A. getroffen door een brandbom. Dan verplaatst het geweld zich weer naar de Weverstraat. Deze keer wordt wederom niet de juiste deur geraakt met een brandbom. Er breekt brand uit in het woningencomplex, bewoners moeten via het dak vluchten om te ontkomen aan de vlammen.

Zwaar beveiligde rechtbank

Het hele dossier van het OM beslaat nu meer dan duizend pagina’s en bestaat (vooralsnog) uit acht incidenten: vijf explosies en schietpartijen over en weer in Purmerend en Middenbeemster, twee beschietingen in het Zeeuwse Terneuzen en één afpersing. Er zijn inmiddels vier verdachten aangehouden, maar meer aanhoudingen worden niet uitgesloten door de officier van justitie. A. wordt verdacht van poging tot moord, poging tot doodslag, mishandeling en afpersing.

Volgens advocaat Bouwman zit het dossier vol met stemmingmakerij. “Mijn cliënt wordt neergezet als een soort Taghi”, vindt Bouwman. “Maar het is een doodnormale jongen.”

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk. Om de veiligheid van de verdachten te waarborgen, wordt de zaak waarschijnlijk verplaatst naar de zwaar beveiligde rechtbank bij Schiphol. “De contouren van het conflict worden steeds meer duidelijk”, concludeert de officier van justitie. “Maar helaas lijkt het conflict nog niet ten einde.”

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.1 ° C
21.1 °
18.9 °
62 %
0.5kmh
9 %
wo
18 °
do
18 °
vr
21 °
za
20 °
zo
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.