18.5 C
Purmerend
donderdag 8 juni 2023
HomeRegionaalMorgen stormt het in de regio: dit moet je (niet) doen bij...

Morgen stormt het in de regio: dit moet je (niet) doen bij een omgevallen boom

Regionaal – Er wordt al dagen voor gewaarschuwd: morgen trekt een storm genaamd Ciara over Nederland. Heftige windstoten kunnnen weleens gaan zorgen voor omgewaaide bomen of dakpakken. De politie geeft tips: wie of wat moet je bellen bij welke schade.

In het verleden is al vaker gebleken dat niet alles blijft staan tijdens code oranje, zeker bomen niet. Alleen behoor je niet voor alle soorten (dreigende) stormschade 112 te bellen. 

Wie bel je waarvoor?

Zo bel je voor een omgevallen boom in de berm of op een niet doorgaande weg niet de politie, maar de gemeente. Voor Purmerend is het calamiteiten nummer: 0299- 430333. Dreigt er een boom om te vallen over de openbare weg of is er sprake van instortingsgevaar? Dan is het wél de bedoeling dat je de politie belt.

Dit geldt ook wanneer dakpannen of gevelplaten losraken of bij ander acuut gevaar. Mocht er een boom in de tuin omvallen of bij schade aan de woning, maar is er geen direct gevaar, dan wordt de bewoner geacht dat zelf op te lossen.

Bekijk hieronder in de tabel wie je waarvoor (en niet) belt. 

De storm genaamd Ciara (spreek uit als Kira) trekt morgen vanuit het noorden over de hele provincie en dan voornamelijk in de middag en avond. Het is de eerste storm in Nederland met een naam.

NH-weerman Jan Visser duidt: “Het wordt regenachtig, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur (zie onderstaande afbeelding, red.). Echt stormgeweld dus. Dat komt niet zo heel vaak voor.”

Vanwege de voorspelde superstorm zijn er diverse sportevenementen afgelast of is de programmering aangepast. Zo gaan alle voetbalwedstrijden, amateur en betaald, morgen niet door, maakte de KNVB vandaag bekend. Dus ook het eredivisieduel AZ tegen Feyenoord, dat zou worden gespeeld in het AZ-station, is afgelast.

Ook adviseren de vervoerders morgen je reis met het OV goed te checken voor je de deur uitgaat.

Treinen

Tussen Den Helder en Zaandam worden vanaf 14.00 uur enkele intercity-ritten geschrapt. ProRail schakelt extra hulplocomotieven en storingsmonteurs in.

Op andere trajecten zullen de treinen morgen tot nader order gewoon volgens de geplande dienstregeling rijden. Dat is vanmiddag besloten tijdens extra overleg. Reizigers krijgen het advies het weerbericht in de gaten te houden en kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen.

Vliegen

Vliegvaartmaatschappij KLM heeft tientallen vluchten geannuleerd. Passagiers van de KLM die liever niet het risico nemen dat hun reis last minute geannuleerd wordt, mogen KLM kosteloos hun vlucht omboeken, zo meldt mediapartner Luchtvaartnieuws.nl

Luchthaven Schiphol adviseert reizigers om de actuele vluchtorganisatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt. De luchthaven denk dat door de storm minder banen kunnen worden gebruikt. Lees hier meer over de maatregelen die Schiphol neemt.

Schade door de storm is natuurlijk vreselijk. En bel bij accuut gevaar dus direct 112. Maar is er bij jou bijzondere schade te zien of heb je een andere tip? Stuur dan een liggende foto naar de dienstdoende redacteur van Regio Purmerend via WhatsApp op 06-10040525.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,326FansLike
2,236VolgersVolg
1,592VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
18.5 ° C
20.6 °
17.2 °
73 %
2.7kmh
4 %
do
21 °
vr
24 °
za
25 °
zo
25 °
ma
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.