19.9 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
Home112Geen strafvervolging voor agenten die ernstig ongeval Katwoude veroorzaakten

Geen strafvervolging voor agenten die ernstig ongeval Katwoude veroorzaakten

Katwoude – De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft besloten geen verdere strafvervolging in te stellen tegen de agenten die een verkeersongeval in Katwoude in juni vorig jaar hebben veroorzaakt. De zaak is geseponeerd nadat de officier van justitie gesprekken heeft gevoerd met alle betrokkenen.

Het ongeval vond plaats op 20 juni 2019 aan de provinciale weg N247, ter hoogte van de Jaagweg, te Katwoude. Een 64-jarige racefietser uit Volendam, botste die ochtend in volle snelheid op een dienstvoertuig van de politie, dat dwars stond geparkeerd op het fietspad en bezig was met een snelheidscontrole. De fietser is daarbij ernstig en blijvend gewond geraakt. 

Relevant artikel:

Wielrenner botst tegen geparkeerde politiebus op fietspad: slachtoffer gereanimeerd –

Katwoude – Een wielrenner is vanmorgen rond 5.00 uur gewond geraakt op het fietspad langs de N247 bij Katwoude. De wielrenner botste tegen een politiebus op die op het fietspad geparkeerd stond. De N247 is in verband met politieonderzoek een tijd afgesloten geweest.Dit nieuwsbericht is mede mogelijk gemaakt door: De 64-jarge man uit Volendam raakte …

Toelichting beslissing OM

De agenten hebben bij de uitvoering van de verkeerscontrole niet de bedoeling gehad het verkeer in gevaar te brengen. Het was vroeg in de ochtend, niet druk op het fietspad en er reed op dat uur nog geen busverkeer. De politieambtenaren hebben gemeend het politievoertuig dwars op het fietspad te kunnen zetten, zodat bij een eventuele snelheidsovertreding de betreffende bestuurder snel zou kunnen worden aangehouden. Het dienstvoertuig was van grote afstand te zien; fietsers stapten af en passeerden het voertuig.

Het OM van mening dat verder strafrechtelijk ingrijpen hier niet passend is. Dit standpunt heeft de officier van justitie in gesprekken met betrokkenen toegelicht. Daarbij speelt mee dat binnen de politie-eenheid ruim aandacht aan deze zaak is besteed. Ook het verkeershandhavingsbeleid is op dit punt veranderd: bij een geplande verkeerscontrole wordt een politievoertuig niet meer op deze wijze neergezet. Nu in het vervolg andere keuzes zullen worden gemaakt, voegt strafvervolging in de ogen van het OM niets toe.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Onbegrijpelijk en uiterst kwalijk dat deze beroepsmatige verkeershufters zo de hand boven het hoofd gehouden wordt. Zo zet je buiten calamiteitssituaties simpelweg geen politievoertuig neer, ook niet voor een snelheidscontrole. De fietser had misschien beter moeten uitkijken, maar ging waarschijnlijk uit van een vrij fietspad (helemaal op dat tijdstip -5:00 ‘s morgens-). En dan staat er even een politiebus dwars over je fietspad. Ik heb er geen woorden voor dat dit blijkbaar kan en mag in Nederland. De fietser heeft er een hoge dwarslaesie aan overgehouden. https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190620_51373274/fietser-ernstig-gewond-geraakt-bij-de-n247-ter-hoogte-van-katwoude

  2. Geen enkel weldenkende verkeersdeelnemer zal met opzet een ongeluk veroorzaken of bewust een gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaken; soms is, als er toch een incident gebeurt, het OM het hier mee eens maar soms begint het OM toch een “zaak”.

    Om nu, omdat te stellen dat in het vervolg andere keuzes zullen worden gemaakt, voegt strafvervolging in de ogen van het OM niets toe.

    Mwah, daar heeft de fietser, die ernstig en blijvend gewond raakte, t.g.v. de keuze die destijds wél is gemaakt door de Politie/verkeershandhavers wellicht anders over denken.

    Ik wel tenminste; als ik gesnapt word omdat ik 60 km per uur rijd waar  50 km per uur toegestaan én ik doe dat in het vervolg niet meer, moet ik tóch de straf (=minimaal een boete) ondergaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.9 ° C
20.7 °
18.9 °
75 %
1.8kmh
83 %
di
21 °
wo
21 °
do
22 °
vr
22 °
za
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.